A Bocuse d’Or első mozzanataként megjelent a receptpályázat, amelyből a legjobb 12 mehet tovább a decemberi hazai selejtezőre. A februári döntőbe, azonban a korábban Lyonba kijutott Széll Tamás és Molnár Gábor is bejuthat, ha időben jeleznek – mondta el a Chef&Pincérnek Hamvas Zoltán a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.

A Bocuse d’Or receptpályázatára általában 38-40 recept érkezett be korábban – mondta el lapunknak Hamvas Zoltán, így most is erre lehet számítani, amelyből a legjobb 12 juthat tovább. A kiválasztáskor nézik a kreativitást, a technológiák használatát, a fantáziát, az anyaghasználatot, és mivel fotót is kell készíteni a tálalást és a dizájnt is.

A legutóbbi hazai válogatáson némiképp meglepetést okozott, hogy bár korábban úgy lehetett tudni, hogy Széll Tamás nem akar ismét a versenyboxba lépni, de meggondolta magát, és mégis élt azzal a lehetőségével, hogy, mint korábbi lyoni résztvevő selejtezés nélkül juthasson a magyar döntőbe. Hamvas Zoltán szerint erre a világbajnokságon ugyancsak részt vevő Molnár Gáborral együtt idén is megvan a lehetősége, de úgy tudja, ezzel egyikük sem szeretne élni. A döntőt mindenesetre 2018. február 8-án rendezik a SIRHA Budapest kiállításon. Molnár Gábornak és Széll Tamásnak pedig ezelőtt két hónappal kell jelezni, ha részt kívánnak azon venni. Idén december elején tehát ki kell derülnie, hogy a dobogóról éppen csak lemaradó Széll Tamás nekifut-e harmadszor is a világ legrangosabb szakácsversenyének.

Széll Tamás ugyanis már az előző hazai döntő előtt is tulajdonképpen meggondolta magát, amikor mégis beszállt a versenybe, idén azonban úgy tűnik, hiába győzködik sokan, jóval visszafordíthatatlanabbnak tűnik a döntése. A lyoni szereplésről szóló dokumentumfilmben ugyanis ezt mondta:

„Négy év nagyon sok. Amikor más síelt, én csipesszel raktam a dolgokat a tányérra. Köszönöm szépen ez nekem elég volt, tudok találni magamnak más elfoglaltságot is. Én Lyonba a lában többet be nem teszem." -  derült ki a Coment:com ismertetőjéből.

Mint azt korábban megírtuk a Magyar Bocuse d’Or Akadémia receptpályázatot hirdet magyar állampolgárságú szakácsok számára. A Magyar Bocuse d’Or Akadémia tagjaiból álló zsűri, Hamvas Zoltán elnökletével, kiválasztja a legígéretesebb recepteket, hogy azok alkotói élőben is bemutathassák tehetségüket a selejtezőn. A hazai döntőt megelőző selejtező verseny témáját 4 héttel a rendezvény előtt hirdetik ki, a 20 országot felvonultató európai döntőn 2018. júniusában a magyar döntő győztese képviselheti hazánkat.