A napokban kezdődik meg a kajszibarack szüretelése, már ahol nem vitte el a fagy a termést.

A korai kajszibarack fajtákat, például Coloradót, a napokban kezdik majd szedni, a jövő héten pedig már kaphatók az áruházláncokban. Most még spanyol kajszibarackok foglalják el a hipermarketek polcait. Európában a két fő termelő Franciaország és Olaszország, előbbinek 160 ezer, utóbbinak 150 ezer tonna az éves kajszibarack termése. A friss magyar kajszi Skandináviába is eljut – mondta el Kiss Gábor, a Gyümölcsért Termelői Értékesítő Kft. ügyvezetője a Magyar Hírlapnak.

A cég évi három-négyezer tonnás terméséből nyolcvan százalékot exportál skandináv országokba, Ausztriába, Németországba és Lengyelországba. Ezeken a piacokon kedvezőbb árfekvés érhető el az itthoninál.

Itthon az alacsonyabban fekvő területeken, a völgyekben egyes termelőknél 80-90 százalékos volt a fagykár mértéke, például Gönc, Boldogkőváralja, Monok térségében. A kajszibarack össztermésének mintegy tíz százaléka veszett oda.

Magyarországon általában évente 20-25 ezer tonna kajszibarack terem meg. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet adatai szerint míg 2010-ben 38 ezer tonna kajszibarackot szüreteltek több mint 5200 hektáron, addig 2015-ben 4100 hektáron 19 ezer tonnát.