Április végén először vett részt magyar csapat a KCBS európai versenyén Salzburgban, és a 28 indulóból az összesítésben mindjárt elhozta a negyedik helyet, míg pulled pork kategóriában még trófeát is kapott harmadik­ként.

A Nyárspolgár BBQ csapatnak nem volt nagy szerencséje – mesélte el lapunknak Adorjányi Máriusz csapatkapitány. Pénteken még hó esett a helyszínen, szombaton pedig eső, amikor megérkeztek. Utolsóként foglalhatták el a verseny­helyüket, így egy olyan területre kerültek, ahol alaposan meg kellett küzdeniük a sárral: „A sátorból kimenni a sütőkig, és vissza, az felért egy Norbi-edzéssel”.

A versenyt egyébként egy olyan osztrák csapat, a BBQ Bulls szervezte, amely már nagyjából 20 éve versenyez, ebből 26-szor az Egyesült Államokban is. Mindeközben a versenyműfaj nagy csillagát, Myron Mixont is sikerült már legyőzniük. Ha ez nem lenne ok az irigységre, a csapat főnökének olyan hentes­üzlete van, amitől minden húsimádó sírva fakadna – mesélte Adorjányi Máriusz.

Fotók: Nyárspolgár BBQ

A versenyt ennek megfelelően kellő profizmussal szervezték meg, minden pontosan, hatékonyan, a terveknek megfelelő­en zajlott. „Úgy mentek előre az események, mint forró kés a vajban”. Szombaton még volt egy kis barátkozás a partisátornál, majd kezdődött a lázas munka, a sütés. Éjszaka nem is volt esély pihenni, így a magyar csapat gyakorlatilag csak öt percet tudott aludni.

Ha a csirke is sikerült volna…

A csapatkapitány a legjobban azt sajnálja, hogy a fő erősségük, a csirke nem sikerült, mert ha hozzák a formájukat, és abban is jók lettek volna, akkor a dobogó teteje sem lett volna elérhetetlen, hiszen mindössze négy pont volt az első négy helyezett között, amely elenyésző.

Sajnos viszont három hibát is elkövettek. Egyrészt a saját válogatású fűszerkeveréknél történt baki. Amikor ugyanis Adorjányi Máriusz megtudta, hogy a versenyműfajban inkább a szebb kérget alkotó finomabb szemű fűszerek működnek, a durva fűszerüket finomabbra őrölték. Azzal viszont nem számoltak, hogy ezzel a harmónia is eltolódik. Már sütéskor érezték, hogy olyan volt az illat, „mintha borókabombát dobtak volna le a sátor mellé”. A fűszerezéssel tehát akadtak gondok. Sütőből viszont erre a célra nem azt a fajtát vitték el, amelyiket eredetileg terveztek, így az is kicsit másképp működött, mint ahogy szerették volna.  Végül az időzítéssel is volt probléma, mert azzal nem számoltak, hogy amikor a csirke felkerül a rácsra, akkor az összes többi kategória már a vége felé tart, így nagyon nehéz már figyelni azok mellett a csirkére is. A hibák ellenére még így is a mezőny első felében, a 12. helyen végeztek a csirkénél.

Erősségnek a csapatkapitány a csapatmunkát tartotta, ahogyan például a csapat egyik tagja szinte egész éjszaka a petrezselymet vágta, igazgatta, amely a dobozok aljában fészekként szolgál a húsokhoz. A versenyszámok közül pedig a pulled pork sikerült a legjobban, amelyből szerinte kihozták a maximumot. A bírók ezt vissza is jelezték, hiszen ebben a kategóriában kaptak trófeát a harmadik helyért.

Az oldalas esetében Adorjányi Máriusz úgy látja, hogy még lehetett volna 15 percig sütni, és 30 percig pihentetni, de ez is jó volt az ötödik helyhez. Ami a pedig a szegyet illeti, ott hatodikak lettek. Magával a hússal nem volt teljesen elégedett, de végeredményben ez is szépre sikerült.

Mintha magunknak sütöttünk volna

Miután a csapatok a versenydobozokat beadják, a maradék húsokat általában odaadják a közönségnek. Innen lehet némi visszajelzést gyűjteni. Az ő esetükben pedig azt kapták, hogy többek szerint a húsaik teljesen különböztek a mezőnytől.

„Mi azt a döntést hoztuk, hogy nem injektálunk, nem cukrozunk, nem fekszünk le annak az elképzelt ízprofilnak, amit az amerikai versenybarbecue-tól várnak. Szinte teljes mértékben úgy sütöttünk, mintha magunknak készítettük volna.” – mondta a csapatkapitány.

Vannak, akik viszont azt a hibát követik el, hogy meg­próbálják követni az amerikai mintát, rátesznek nagy adag vajat az oldalasra és egy jókora adag barnacukrot, de mind­ezek ellenére sem találják el a bírák ízlését. Mivel itt, Európában a BBQ-hagyományokban még nem rögzült be az íz, így érdemes lehet mindenkinek a saját szája íze szerint készíteni a négy húst. A bírókkal pedig nem biztos, hogy érdemes ilyen szempontból foglalkozni.A cikk a Chef&Pincér májusi számában jelent meg.