Kitiltják a turisták és a helyi lakosok körében is kedvelt kifőzdéket és egyéb árusokat a bangkoki utcákról.

Az utcai árusítási tilalom már kedden életbe lépett három népszerű lakó- és bevásárlóövezetben - Thong Lor, Ekkamai és Phra Khanong negyedben -, de az idézett főtanácsadó szerint 2017 végére a csaknem 10 millió lakosú fővárosnak mind az 50 kerületéből eltakarítják az utcai árusokat. A következő célpont a Chinatown és a hátizsákos turisták kedvenc utcája, a Khao San Road lesz - jelentette a The Nation című thaiföldi lap kedden a bangkoki kormányzó főtanácsadójára, Vanlop Szuvandira hivatkozva.

El kell tűnniük az utolsó szálig

A főtanácsadó közbiztonsági és köztisztasági indokokkal magyarázta, hogy úgymond visszaadják a járdát a gyalogosoknak. "Az utcai árusok túl hosszú ideje foglalják el a járdát, és mivel már elegendő helyet biztosítottunk tevékenységük számára a piacokon, el kell tűnniük az utcákról az utolsó szálig" - mondta az illetékes.

Bár egy két évvel ezelőtti önkormányzati jelentés 20 ezer regisztrált utcai árusról tudott Bangkokban, egy 2000-ben végzett kutatás 400 ezerre becsülte valós számukat.

A kis utcai kifőzdék rendkívül népszerűek a turisták és az otthon csak ritkán főző helyi lakosok körében, akik olcsón és gyorsan csillapítják éhségüket ezekben. Egy csirkehúsos tésztaleves vagy egy pálca sertéssaslik kevés rizzsel nem kerül többe 300 forintnál.

A kultúra feladását jelentheti

Sokak szerint Bangkok egyik jelentős színfoltját veszíti el a mindenfelé megtalálható utcai kifőzdék és kereskedők elűzésével, és ennek a turizmus is a kárát látja. "Az összes utcai árus elűzése felér a saját kultúránk feladásával" - mondták az AFP-nek egy idegenforgalmi cégnél.

A CNN televízió márciusban a második egymást követő évben nyilvánította a világ legjobbjának a bangkoki utcák ételkínálatát.

A bangkoki elit és az önkormányzat azonban szemlátomást eltökélten követi Szingapúr példáját, amely az 1980-as években megtisztította utcáit a standoktól - jegyezte meg az AFP.