Az első napon a főbb vetélytársakkal együtt főzött a magyar csapat, szerdán érkezik az ugyancsak esélyes Egyesült Államok. Széll Tamásék elégedettek, mi is büszkék lehetünk, akármi lesz a végeredmény.

A legkomolyabb ellenfelek kedden már velünk együtt szerepeltek. A csúcsgasztronómiával foglalkozó Fine Dining Lovers a norvég, a holland és a svéd csapat ételeit részletezi, míg az Európa-bajnok Széll Tamást éppen csak megemlíti. Ezzel szemben a norvég csapat edzője Magyarországot említi elsőként a legkeményebb ellenfélnek Franciaország, Finnország, Svédország és az Egyesült Államok mellett. Több helyszínen lévő tudósító számolt be elismerően a japánok teljesítményéről, így ők is az esélyesek között lehetnek.

Magyar Bocuse d’Or Akadémia / Fekete Antonio Designfood 

Az esélylatolgatásnak a 18 órakor kezdődő eredményhirdetés fog véget vetni, amikor is kiderül, hogy milyen helyezést is  ért el a magyar csapat. Annak alapján azonban, amit láttunk, nagyon meggyőző volt a teljesítményük, gyönyörűek és elegánsak voltak a tál és a tányérok is. Emellett azt is tudjuk, hogy elégedetten fejezték be a munkát, nagy hiba tehát nem lehetett. Mi tehát büszkék lehetünk rájuk, akármi is lesz a zsűri döntése, akik között olyan élő legendák vannak mint a Bocuse d'Or tiszteletbeli elnöke, Joël Robuchon vagy Thomas Keller, az amerikai csapat vezetője.


Magyar Bocuse d’Or Akadémia / Fekete Antonio Designfood 

„A mind fizikailag, mind lelkileg megterhelő, minden mozdulatában összepróbált, óramű pontossággal zajló csapatmunka során a magyar versenyzőknek sikerült véghezvinniük a többhetes felkészülés során kialakított elképzeléseiket, és mind a két kompozíciót magas színvonalon, a rangos nemzetközi zsűri elvárásainak megfelelve kivitelezni.” – közölte a Chef&Pincérrel a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesület.

A tálalás utolsó pillanatairól a legbenfentesebb magyar blogger és műsorvezető Jókuti András készített videókat, amelyeket a Világevőn lehet megnézni.

Az idei verseny során különösen fontos elvárás a nemzeti karakter megjelenítése a tál és a tányér témájában. A hazai csapat ezt a magyar gasztronómiai kultúra egyik tradicionális elemének, a savanyításnak jelentős használatával, illetve a magyar erdő hangulatának és alapanyagainak beemelésével kívánta érvényre juttatni, amit maradéktalanul sikerült is megvalósítaniuk. Ennek megfelelően került a „Gyökerek és levelek alatt” elnevezésű vegán témába többek között tokaji bor, tokaji ecet, tökmag, savanyított erdei medvehagyma, zeller, magyar szarvasgomba és paprika, míg a „Magyar téli erdő” fantázianevű húskompozícióba a tokaji furmint és aszú, mangalica sonka és szalonna, kacsamáj és savanyított gyökérzöldségek.

Magyar Bocuse d’Or Akadémia / Fekete Antonio Designfood 

A kétévente megrendezett világverseny szabályai szerint 5 óra 35 perc állt rendelkezésükre, hogy elkészítsék a két fogást, a bresse-i csirkéből készült húsételt és a vegán tányértémát, amelyhez több mint 140 növényi összetevőből válogathattak a felkészülés során. A versenynap erősségét mutatja, hogy a 24 döntős csapatból a kedden porondra lépő 12 között kaptak helyet a hét alkalommal győztes franciák, az ötszörös győztes norvégok, illetve a számtalan alkalommal a dobogón végző svéd és dán csapatok, vagy épp az utóbbi években a gasztronómiai érdeklődés középpontjába került Japán is.

Az eseményeket a neten itt is lehet követni, de a budapesti Hold utcai piacon lévő szurkolói központban is, ahol folyamatos közvetítést láthatnak az érdeklődők. A piac szerdai hosszított nyitva tartása lehetővé teszi, hogy 18 órakor az eredményhirdetést is közvetítsék, szombaton pedig egy záróeseményt is tartanak, amelyen Széll Tamás és csapata is megjelenik.