A Bocuse d’Or Európa-bajnoka szerint a világbajnokságon az első öt helyezést célozták be, amely sikerült. Hamvas Zoltán szerint történelmet írt a magyar csapat.

"Jó lett volna érezni a szobor súlyát, de a legjobb ötöt céloztuk be, ezt sikerült elérni. Azt tekintve, hogy mennyi idő alatt jutottunk el erre a szintre, egyedülálló ez a teljesítmény" - mondta Széll Tamás az M1 riporterének.

Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke hozzátette: tíz évvel ezelőtt kevesen merték volna megjósolni, hogy itt fogunk tartani mind a Bocuse d'Ort, mind a Michelin-csillagos éttermeket tekintve. "Történelmet írtunk, hiszen magyar étterem kapott Kelet-Európában elsőként Michelin-csillagot, és most ismét igazán különleges díjakat vihetünk haza" - mondta Hamvas Zoltán, aki az ételeket pontozó 24 tagú zsűriben Magyarországot képviselte, és aki szerint a 16 pontnyi különbség igazán elenyészőnek számít.

Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia / Fekete Antonio Designfood 

Serge Vieira portugál származású, de korábban francia színekben Bocuse d'Ort nyert séf szerint egyre több fiatal magyar szakács jelenik meg versenyeken. "Jó érzés látni olyan új országokat, amelyek nagyon magas szintet képviselnek a konyhában. Széll Tamás lenyűgöző munkát végzett" - fogalmazott a mesterszakács.

A győztes amerikaiak hústálja a benfentes műsorvezető blogger Jókuti András oldaláról, a Világevőről.

Mint azt szerdán megírtuk, az eredményhirdetésen a Széll Tamás vezette magyar csapat lett a negyedik, 1565 ponttal, 16 ponttal lemaradva a bronzérmes Izland mögött. A második Norvégia (1600 pont), a nyertes USA (1644 pont) lett. 

A zsűri különösen magas ponttal értékelte a magyar csapat teljesítményét az íz és főzési technika / a tálalás / a földrajzi sajátságosság és eredetiség értékelése során. (A két ételről részletesen itt olvashat) A lyoni döntő első versenynapján, rendkívül erős mezőnyben küzdő magyar csapat teljesítményének elismerése egyben kedvező nemzetközi visszaigazolás a magyar gasztronómia terén az utóbbi években tapasztalható fejlődésről is.

Az eredmény nemcsak Széll Tamás és csapata – Szabó Kevin commis, Vomberg Frigyes coach, Hamvas Zoltán elnök és a felkészülést segítő Szulló Szabina – tehetségének és kitartó munkájának elismerése. Megerősítést jelent ez a helyezés a hazai alapanyagok, borok ugrásszerű fejlődésének és azoknak az erőfeszítéseknek is, amelyek a magyar gasztronómia terén történtek az elmúlt években. Magyarország a világdöntős helyezésével és az európai döntő tavalyi megnyerésével megkerülhetetlen helyet vívott ki magának Európa és a világ gasztronómiai térképén - írta közleményében a Magyar Bocuse d’Or Akadémia.