Az állomány jelentős részét le kellett ölni, így a vásárlók még jóval a korábbi ár felett sem juthatnak a kívánt áruhoz. A legsúlyosabb helyzet a hízott liba vonalán alakult ki, így a libamáj is eltűnhet.

Legalább fél év kell míg a helyzet normalizálódjon, hiszen nemcsak a fiatal kacsákat, libákat kellett megsemmisíteni a madárinfluenza-járvány miatt, hanem a tenyészállatokat is – mondta a Magyar Időknek Szabó Miklós, a Magyar Lúdszövetség elnöke.

Bár az utóbbi években sikerült elérni, hogy a magyar piacon napi fogyasztási termékké vált a vízi szárnyas, most mégis nélkülözniük kell a vásárlóknak, így az éttermek is számíthatnak az alapanyag hiányára. Pontos adatokat még nem lehet ismerni, de az előzetes becslések szerint a hízottliba-ágazatban a legsúlyosabb a kár.

A hazai feldolgozók sem a belföldi, sem az exportpiaci igényeket nem tudják kielégíteni. Mivel keresleti piac alakult ki, az áraknak is felfelé kellene tendálniuk, egyelőre azonban nem látni különösebb drágulást, hiszen a hiány miatt üzletkötés sincs.

A drágulást jelzi azonban, hogy a libamáj esetében karácsony előtt nem volt ritka a 18-20 ezer forintos kilónkénti ár sem, amely még a korábbi készlet eladására vonatkozott. Ez a szokásos ár csaknem háromszorosa. A vágóhidakon azonban nem emeltek ekkor sem árat, az árkülönbség a kereskedőknél landolt.

A madárinfluenza miatt eddig csaknem 3 millió állatot kellett leölni, a közvetlen kárt pedig 3 milliárd forintra becsüli Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke.