A Magyar Cukrász Ipartestület 2022. évre is meghirdeti a „Magyarország Tortája” versenyt.

A pályázat továbbra is nyitott, az Ipartestület rendes tagjain kívül is nevezhetnek cukrászdák, vendéglátó tevékenységet folytató vállalkozások. Magánszemélyek nevezését nem tudjuk fogadni. Minden versenyző maximum 2 db tortával nevezhet.

A nevezési díj ipartestületi tagok számára                     12.000 Ft + ÁFA / torta (bruttó 15.240 Ft).

Nem ipartestületi tagok számára a nevezési díj              50.000 Ft + ÁFA / torta (bruttó 63.500 Ft).

Új, kreatív ötletek mellett, a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő, az Államalapítás ünnepéhez méltó tortákat várunk. Felhívjuk a nevezők figyelmét, hogy a verseny egyik célja, hogy új magyar receptek és sütemények keletkezzenek.

A recepteket (grammban megadva), az elkészítés pontos technológiai leírását, valamint a tételes, teljes árkalkulációt (a torta nettó nyersanyag értékével együtt) a nevezési laphoz mellékelni kell!
Érvényes nevezésnek az tekinthető, ha a nevezési lap, a recept, a technológiai leírás és az árkalkuláció is megérkezik a megadott e-mail címre, valamint a nevezési díjat a megadott számlaszámra átutalták/befizették.

Nevezései határidő: 2022. március 13.

A nevezéseket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre várjuk.

A teljes és részletes versenykiírást és a nevezési lapot hírlevelünkhöz csatoltan küldjük, valamint honlapunkról (www.cukraszat.net) letölthető.

A beérkezett nevezések sorrendjében összesen 30 db torta nevezését tudjuk fogadni!

Kérjük, figyelmesen olvassák el a részletes versenykiírást, mert az több ponton változott a korábbi évekhez képest!

A versenymunkák nem tartalmazhatnak:
- aromákat, fondokat,
- ét-, tej- és fehér bevonókat,
- növényi habot, margarint,
- egészségre ártalmas mesterséges adalékanyagokat,
- modell burkolóanyagot.


A nevezett torták:
- 22-24 cm átmérőjű kerek, illetve egy tortakarikához hasonló méretű (pl.: 20x20 cm-es, vagy 18x25 cm-es) szögletes alakúak lehetnek (a szögletes tortáknál maximum 5-6 cm-es magasságot ajánlunk)
- hangsúlyosabban, minimum 40%-ban tartalmazzanak felverteket, vagy egyéb tészta rétegeket,
- magasságuk dekorációval együtt maximum 8 cm lehet.


Értékelési szempontok: íz, ízek harmóniája: 60 pont, megjelenés, küllem: 10 pont, technológia/praktikum/kreativitás: 10 pont, állag/textúrák/vágási felület: 20 pont.
Az értékeléskor a nevezett torták készítői a zsűri előtt nem ismertek, az első fordulóban anonim a verseny. Az első zsűrizési körből 5 torta jut tovább a döntőbe. A döntő zsűrizésnél az utolsó fordulóba jutott tortákat a zsűrizés helyszínén kell majd elkészíteni.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. Különdíjként idén is felajánl egy kézzel rajzolt és festett, nagy értékű, egyedi tortatartó tálat a győztesnek.

A második és a harmadik helyezett is kap kupát és oklevelet az Ipartestülettől, valamint egy értékes szakmai tanfolyamon való részvételi lehetőséget.

A 2020-ban alapított Hagyományőrző Különdíjat idén is meghirdetjük. A Zsűri döntése alapján az a pályázó kaphatja meg a díjat, aki a magyar cukrászat hagyományait legjobban megjeleníti a nevezett termékében.

Az öt továbbjutó torta kiválasztását terveink szerint a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HORECA kiállítás keretében tartjuk, 2022. március 23-án. A zsűrizés élőben a szakmai közönség előtt zajlik. Minden nevezett torta vitrinekben ki lesz állítva, a versenyzők és a látogatók is láthatják, hallhatják a versenymunkák értékelését. Az értékeléskor a nevezett torták készítői sem a zsűri, sem a közönség előtt nem ismertek.

Várjuk a Kedves Kollégák nevezését!

 

 

SIRHA BUDAPEST 2022 – PATAKI JÁNOS EMLÉKVERSENY VERSENYKIÍRÁS FELNŐTT ÉS TANULÓ KATEGÓRIÁKBAN

Tortadíszítés és cukrász artisztikai verseny felnőtt és tanuló kategóriákban

Cukorvirág kompozíció verseny

Tisztelt Kollégák és Tanulók!

A Magyar Cukrász Ipartestület idén negyedik alkalommal rendezi meg a Pataki János Emlékversenyt tanulók és felnőttek részére, tortadíszítés, artisztika és cukorvirág kategóriában.

Szeretnénk, ha minél több szakmáját szerető kolléga és leendő kolléga venne részt a versenyen, összemérné tudását egy igényes, nemzetközi szakkiállítás keretében megrendezett, a nagyközönség számára is látványos versenyen, ahol a kimagasló magyar cukrászatot tudjuk együtt népszerűsíteni.

ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ

A verseny 2022. március 22-én kerül megrendezésre a Magyar Cukrász Ipartestület gondozásában, a SIRHA Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és HORECA Szakkiállítás keretein belül, melynek a HUNGEXPO „A, G, és F” pavilonja ad helyet. A verseny az „F” pavilonban kerül megrendezésre, melyben várhatóan több mint 20.000 látogató tekintheti majd meg a kiállított versenymunkákat.

Nevezési határidő: 2022. március 10.

A részletes versenykiírást és a nevezési lapokat hírlevelünkhöz csatoltan küldjük, valamint honlapunkról (www.cukraszat.net) is letölthetők.

A nevezéseket a beérkezések sorrendjében fogadjuk, mindösszesen 40 versenymunka nevezését tudjuk fogadni!

DÍJAZÁS

A versenymunkák értékelése a nemzetközileg elfogadott pontozás alapján történik – arany–ezüst–bronzérmek és oklevél minősítések formájában. A kiemelkedő munkák készítői különdíjban is részesülnek.

Támogatóink értékes különdíjakat ajánlottak fel:

KÜLÖNDÍJAK:

Kérjük, olvassák el figyelmesen a részletes versenykiírást!

Várjuk a Kedves Kollégák és Tanulók jelentkezését!