Február 5-én, a Sirha Budapest 2020. keretein belül kerül megrendezésre a Bocuse d’Or magyar döntője. Mint mindig, most is óriási a tét: a győztes csapat képviselheti hazánkat a tallinni európai válogatón, 2020 májusában.

A döntőben részt vevő séfek:

Veres István, Babel
Palágyi Eszter, Matild Palace
Haraszti Zsolt, Societé
Csik Gábor, Caviar&Bull
Huszár Tibor, a Fenyves Szálloda és Konferenciaközpont
Kelemen Roland, Hunguest Hotel Aqua-Sol

Néhány szó a versenyfeladatokról

A magyar döntőre való felkészülés már az európai válogatóra való felkészülés is kell, hogy legyen. Szerencsés fordulat, hogy a selejtező óta kiderült az egyik kötelező tallinni alapanyag, a fürj, ezért a Magyar Bocuse d’Or Akadémia menet közben megváltoztatta a magyar döntő hús alapanyagát, hogy a versenyzők előre dolgozhassanak a következő versenyállomásra. A feltételek a szokásosak: a versenyzőknek 5 óra 35 perc áll a rendelkezésükre, és két ételt kell prezentálniuk.

A haltéma jellege meleg előétel. Kötelező alapanyagai: Törley Chardonnay Brut, 6 db egész pisztráng és egy meglepetés zöldség, amely a Metro piacon fog kiderülni a döntő előtti nap délutánján. A meglepetés zöldség a következők közül kerül ki: káposzta, cékla, karfiol, csicsóka, barna csiperkegomba.
Fontos információ, hogy éttermi stílusú tányért, de Bocuse d'Or stílusban vár el a zsűri – minimum 3 köretelemmel. Az étel minimum 50%-a hal elem kell legyen, a másik 50% pedig zöldség/gyümölcs – ami csak a verseny Metro piacáról szerezhető be! Az ételhez 1 mártás kötelezően készítendő.
A hústéma jellege meleg főfogás. Kötelező alapanyagai: 7 db fürj (májjal és szívvel együtt), 2 db kacsamáj, 1 üveg vörösbor. A fürjeket egészben kell felhasználni, és ki kell csontozni (főzés előtt vagy után). Az elkészítés módját és a téma feldolgozását a versenyzők szabadon dönthetik el. A pecsenyéstálon való bemutatás során az elkészült fürjeknek felismerhetőnek kell lenniük (fél vagy egész fürj formájában). A tálalás során a tálról a tányérok mindegyikére egy fél fürjnek és 3 köretnek kell kerülnie. Egy köretnek fürjtojással kell készülnie, két köret pedig csak zöldségeket és magokat, gabonákat tartalmazhat. A témához két szósz, mártás kötelezően készítendő.
Szarvasgomba és kaviár használata mindkét étel elkészítésénél TILOS!


Volenter István a csapatban

Az, hogy ki lesz a magyar csapat coach-a, már decemberben hivatalossá vált. És ez a személy nem más, mint egy igazi Bocuse veterán: Volenter István. A kiváló séfet bizonyára nem kell bemutatni. 2010 óta folyamatosan részt vesz a Bocuse d’Or hazai életében, négyszer jutott be a magyar döntőbe, háromszor harmadik, majd az utolsó alkalommal második lett. Több kiváló hely mellett a két Michelin-csillagos La Peca étteremben is képezte magát. Coach-ként sem először debütál majd a nemzetközi porondon, tavaly Lyonban coach-ként vett részt a Catering Cup világbajnokságon, az Albatros csapatában.
Volenter István személyében egy nagyon felkészült, tapasztalt és türelmes coach-csal gazdagodik majd a magyar csapat.

 


Egy hét van hátra a versenyig

Kedden délelőtt lezajlott a Magyar Bocuse d’Or Akadémia és a Sirha Budapest 2020. közös sajtótájékoztatója az idén harmincadik születésnapját ünneplő Arany Kaviár Étteremben. A sajtótájékoztatón Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke elmondta, „összenő, ami összetartozik”, ami azt jelenti, hogy nem véletlen, hogy a Bocuse d’Or magyar döntőjének a Sirha Budapest ad otthont, és hogy ez az együttműködés már intézménnyé nőtte ki magát. Ennek bizonyítéka, hogy idén már a Chaîne des Rôtisseurs-nek is a Sirha a helyszíne, valamint a Közétkeztetési Szakácsversenynek is. Ezeknek a versenyeknek a zsűrijeibe beülnek a legnevesebb magyar séfek is, és a Bocuse d’Or Akadémiának köszönhetően a legnívósabb körülmények között versenyezhetnek ennek a két megmérettetésnek a résztvevői is.
Hamvas Zoltán azt is elmondta, hogy nagyon hosszú út van az Akadémia mögött, és többek között a Bocuse d’Or versenyzésnek, és persze a 2016-ban a Sirha Budapesten megrendezett európai válogatónak is köszönhető, hogy Budapest előkelő régiós pozíciót foglal el a világ gasztrotérképén.
Bősze Ákos, a Metro HoReCa vezetője elmondta, hogy ez már az ötödik „Bocuse etap”, amit a Metro és a Magyar Bocuse d’Or Akadémia közösen indít el. Elmondta azt is, hogy a kezdetektől kiemelt támogatói ennek a törekvésnek, amely ugyan a csúcsgasztronómiát mutatja be, de napról napra tetten érhető a gondolatiság, ami leszivárog a magyar gasztronómia további rétegeibe. Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója kiemelte, hogy a Hungexpo és az Akadémia együttműködése egy nagyon tudatos és jól bejáratott folyamat eredménye.
A sajtótájékozattón Rezsdovics Kata, a Nespresso képviseletében elmondta, hogy február 5-én a legjobb konyhai munkát a Nespresso különdíjjal jutalmazza.

Volenter István a sajtótájékoztatón megköszönte a bizalmat, hogy a magyar csapat jövendőbeni coach-a lehet és elmondta, hogy izgatottan várja, hogy ki lesz a győztes, hiszen ez az ő munkáját is jelentősen befolyásolja majd. Amit ígér, az a precizitás és nyugalom; a döntőig ezt tudja biztosítani a versenyzőknek. Nehéz elképzelnie, hogy nem nyúlhat majd bele semmilyen folyamatba, „a reflexeket le kell majd szorítani, furcsa érzés lesz, de izgatottan várom” – tette hozzá.

A sajtótájékoztatón a versenyzési sorrend is kiderült, amelyet sorsolással döntöttek el.


A versenyzési sorrend a következő:


1. box: Kelemen Roland
2. box: Haraszti Zsolt
3. box: Palágyi Eszter
4. box: Veres István
5. box: Huszár Tibor
6. box: Csik Gábor

FONTOS INFORMÁCIÓ!


A Sirhára és ezáltal a Bocuse d’Orra is az alábbi linken lehet regisztrálni:

https://hungexpo.hu/sajto/sajtokozpont/