A gödöllői Szent István Egyetemen megalakult a Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület (Central European Gastronomy and Sommelier Association), amely fő célkitűzéseként a térség átfogó gasztronómiai és kulturális örökségeinek megőrzését és terjesztését határozta meg.

A szervezet további céljai között szerepel a kiváló gasztronómiai termékek és italok népszerűsítése a csatlakozó közép-európai országokban, a termékek részére szélesebb körű piaci bemutatkozási lehetőség biztosítása, valamint a tagok és pártoló tagok összefogásával a gasztronómiai kultúra fejlesztése, a közönség minőségi, kulturált étel- és italfogyasztásának népszerűsítése. 
Ezeket a célkitűzéseket szakmai fórumok, közönségtalálkozók, termékbemutatók szervezésével kívánják megvalósítani, amelyek alkalmat teremtenek majd az országok egymás közötti bemutatkozására, a szakmai és gazdasági fejlődés elősegítésére is. 
A létrejött gasztronómiai szervezet tizenöt tagozatot foglal magába, köztük a bor és sommelier szekciót, a sajt- és tejtermék-, sör-, kávé és tea, pálinka és párlatok, víz és üdítőipari termékek, étterem és vendéglátás, édesipari termékek, hús és tojás szekciót, a halkészítmények, zöldség és gyümölcs, alapélelmiszerek, biotermék szekciókat, valamint külön tagozat foglalkozik a kereskedelemmel és a médiamegjelenéssel is.
    A létrejött szervezet elnökének Slezsák Zoltánt, a Magyar Sommelier Szövetség elnökét választották az alakuló ülésen résztvevők. A magyar képviselőkön túl Horvátországot, Szlovákiát, Romániát, Szerbiát, Szlovéniát, Kárpátalját összesen 30 elismert cégvezetőkből és szakemberekből álló alapító tag képviselte.