Összesített eredményben a SunCity BBQ Szegednek sikerült a második helyet, azaz a reserve champion címet megszerezni.

Igen jól szerepeltek a hazai versenyzők a Vienna BBQ Days elnevezésű bécsi versenyen, ahol az első hét csapatból négy magyar volt. A belga Smoke On The Wild Side csapata után mindjárt a második helyet a SunCity BBQ Szegednek ítélték a bírák, akik a BBQ királykategóriájában, a szegyben is elhozták a legjobbnak járó trófeát. A Fehér Nyúl csapata pont a szegynél hozta az ezüstöt, míg összetettben a negyedik lett. Ugyancsak jól szerepelt a szegyek versenyében a Felvidékről érkező Fulac BBQ, amely itt is és a csirkénél is negyedik lett. Összesítésben a hetedik helyet hozta a Bodrog Smoker. Ugyancsak indult még a Nyárspolgár BBQ, amelynek sertésoldalasban sikerült egy negyedik helyett szerezni, és így lett a 13., míg a 15. a Smoke Riders lett.

Európa legnagyobb BBQ-szervezete, a Kansas City Barbeque Society (KCBS) több mint 20 000 tagot számlál a világ minden részén.  A KCBS a barbecue népszerűsítése kapcsán több mint 500 verseny védnöke világszerte. Mióta tavaly Magyarországon, Tállyán is megrendezték az első hivatalos versenyt, a hazai csapatok igen jó eredményeket értek el a külföldi viadalokon is.

A KCBS-versenyek egyébként elsősorban a technikai finomságokra összpontosítanak. Ennek során azt kell megmutatniuk a csapatoknak, hogy képesek a lehető legjobb oldalát megmutatni a csirkecombnak, a sertésoldalasnak, a lapockának és a marhaszegynek. A verseny során nagyszámú, 30 fős bírócsapat pontoz, teljesen anonim módon. Sem a versenyzők nem tudják, hogy kihez kerülnek a húsaik, sem a bírók nem tudják, hogy kinek az ételét kóstolják. A versenyt ezen felül két KCBS Védnök felügyeli majd.  A szakmai ellenőrzést biztosítja, hogy a KCBS Bírók munkáját pedig a KCBS Vezetőbírók irányítják.

A KCBS versenyen több asztalnál értékelnek, és minden asztalnál hat bíró pontoz, de a legalacsonyabb pontot adó bíró pontszámát nem veszik figyelembe, ennek megfelelően elméletileg 40 pont és 180 pont között lehet értékelést kapni, ahol a legalacsonyabb érték az olyan ehetetlen, kiköpni való kategóriába kerülne, amely azért mégsem kapott diszkvali­fikációs 1-es pontszámot, és a legjobb mindenben megkapta a maximumot. A gyakorlatban a 7-8-9 pontoknak megfelelően inkább a 140 és 180 pont között kapnak a csapatok minden kategóriában, amelyeket az összesítéskor még összeadnak, így végül nagyjából az 560-tól 720-ig tartó ponthatárok között osztják ki a Grand Champion, Bajnokcsapatnak járó trófeát és pénzdíjat.

A bécsi verseny pontjait itt lehet megnézni >>

Nyitókép: Facebook / Vienna BBQ Days