A piacok nyitvatartási ideje nem alkalmazkodik a vásárlói igényekhez, az őstermelőknél pedig előfordul, hogy mások termékeivel bővítik a kínálatukat; hatósági eljárás indult 71 árus ellen.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a zöldség- és gyümölcsforgalmazást vizsgálta 14 budapesti piacon, amelynek eredményeként a 222 ellenőrzött árus közül 4-et sújtottak élelmiszer-ellenőrzési bírsággal, 67 kereskedőt pedig figyelmeztettek.

A vizsgálat tapasztalatai alapján kifogásolták a kötelező jelölések - többek között a származási ország vagy a minőségi osztály - hiányát és a tudatos megtévesztést, vagyis amikor a külföldi árut az eredeti csomagolásból kiszedve úgy kínálták, mintha magyar termék lenne. Az őstermelőknél több esetben tájékozatlanságból vagy hanyagságból eredő szabálytalanságokat találtak, ezért őket tájékoztatták az árusítás előírásairól.

A Nébih kérte az őstermelői és a kiskereskedői árusítóhelyek egyértelmű megkülönböztetését, mivel - mint írták - a kistermelők igyekeznek hasonulni az őstermelőkhöz, de az őstermelőknél is előfordul, hogy mások termékeivel bővítik a kínálatukat.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a piacok általában tiszták, jól megközelíthetők, infrastruktúrájuk megfelelő, de a nyitvatartási idejük nem alkalmazkodik a vásárlók igényeihez, mivel 16 órakor bezárnak. A Nébih szerint ezzel is magyarázható, hogy a friss zöldséget és gyümölcsöt ma már jórészt az élelmiszerláncok forgalmazzák.

Megjegyezték, hogy az őstermelők a belvárosi csarnokokból is kiszorultak, helyüket a vendéglátás és a gourmet termékek forgalmazása vette át.