A Chaîne des Rôtisseurs világszervezet versenyének hazai előválogatóján versenyét Kiss Erik nyerte meg a Four Seasonsből, így szeptember 7-én ő képviseli majd hazánkat a világbajnokságon.

A „Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs” a világ egyik legrégibb és egyben legkiterjedtebb, nem szakmai alapon szerveződő egyesülete. A nívós közösség 72 országból közel 21 000 tagot tudhat magáénak, akik között ott vannak a világ legnevesebb séfjei és étterem-tulajdonosai is. Magyarország kiemelkedő helyet foglal el a szervezetben, hiszen hazánkban több mint száz olyan vendéglátóegységgel találkozhatunk, aki tagja ennek a közösségnek.

Az egyik legnagyobb hazai Chaîne-ház a METRO Kereskedelmi Kft., amelynek Gasztroakadémiáján ötödik alkalommal rendezhették meg a rangos nemzetközi szakácsverseny előválogatóját. A megmérettetésen az áruházlánc saját versenyzőt is indított, a hazai Bocuse döntőn a legjobb commis díját elnyerő Friderika Spekova személyében. Rajta kívül még tizenegyen szálltak ringbe azért, hogy hazánkat képviselhessék a világbajnokságon.

A megmérettetésen a séfek kóddal adják le az elkészült fogásokat, így még maguk a zsűritagok sem tudhatják, hogy kinek a versenyfogását értékelik. További kihívást jelent, hogy a résztvevők csupán fél órával a főzés kezdete előtt tudják meg a kötelezően felhasználandó alapanyagokat. A Chaîne-elnökség a Metro áruházban mindig megtalálható alapanyagokból idén a borjúkarajt, a tigrisrákot, a pakcsojt, a friss málnát, a fürjtojást és egy 70 százalékos étcsokoládét választották, amelyeket az áruházlánc áruválasztékából kaptak meg a versenyzők.

A fiatal séfeknek összesen három óra állt a rendelkezésükre, hogy egy háromfogásos ételsort elkészítsenek. Friderika Spekova felkészülésének szakmai segítői Volenter István (67 étterem) és Sárközi Ákos (Borkonyha) séfek voltak. A 3 fős konyhai, valamint a 9 fős kóstoló zsűri idén is a Chaîne-házakból érkező, a magyar gasztronómiai életben meghatározó szerepet betöltő szakemberekből állt össze, köztük volt a tavalyi nyertes, Pereszlényi Alexandra (Gundel étterem) is.

Szoros versenyt végül Kiss Erik nyerte meg a Four Seasonsből, így ő képviselheti Magyarországot 2018. szeptember 7-én a tajvani világbajnokságon.