Az olasz szervezésű európai selejtező végén pont az olasz csapatot sokkolták leginkább. Pohner Ádámék a továbbjutó nyolcadik helyet szerezték meg. Norvégia lett a legjobb.

A Bocuse d’Or második napjának végén kihirdették a különdíjakat a helyezéseket és a legjobb tízbe bejutó csapatot. Mikor Széll Tamás megjelent a zsűri elnökeként a díjátadón, a borús arckifejezése nem ígért sok jót. Aztán elkezdték kiosztani a vigaszdíjakat. Elsőként hagyományosan a legjobb commis-nak (segédnek) járó libaszobrot adták át, amit az ifjú olasz szakács vehetett át. Majd jött a legjobb tányér és a legjobb tál díja, amit Franciaország, majd Finnország kapott. Ebből már a korábbi díjátadók tapasztalatai alapján lehetett sejteni, hogy ők nem lesznek az első háromban.

Svájcot elfelejtették

Elsőként Dánia kaphatott szobrot - a bronzot, így Széll Tamás korábbi külföldi segítője, Rasmus Kofoed a sok versenyzői díja mellett most a dán csapat coach-aként is bezsebelhetett egy Bocuse d’Or-trófeát. Az ezüst a svéd csapaté lett, míg Norvégia nyerte el a séflegendáról mintázott aranyszínű szobrot az európai selejtezőn, azaz Norvégia az Európa-bajnok.

Innentől már azért kezdhettünk el szurkolni, hogy Magyarország bejusson a legjobb tíz közé. Mikor elkezdték felolvasni a bejutók sorrendjét a vigaszdíjaknak megfelelően Finnországot említették a negyedik helyen, Franciaországot az ötödiken. Következett Belgium, majd hetedikként Magyarország, aztán Izland, az Egyesült Királyság és végül Olaszország, mint utolsó helyezett, amely még továbbjut.

Végül mindezt egy táblán is megjelenítették, amikor is kiderült, hogy komoly hiba történt. Svájcot ugyanis kihagyták, akik Magyarország helyére kerültek be hetedikként. Ezzel ugyan mi a nyolcadikra csorogtunk le, amely a magyar szurkolóknak sem esett jól, de igazán csak az olaszoknak volt óriási a sokk. Az olasz szervezésű versenyen ugyanis az egész szakácsszakma óriási várakozásokkal várta az eredményt, és a szurkolókon is látszott, hogy az utolsó bejutó hely nem jelent számukra nagy dicsőséget, de amikor ezután kiderült, hogy még azt sem kapták meg, és még Lyonba sem mehetnek, akkor az már felért egy megalázással.

Irány Lyon!

Mi viszont büszkék lehetünk a magyar csapatra, mert ezzel az eredménnyel ott lehetnek Lyonban a világ legjobbjai között, és szurkolhatunk nekik tovább. A Magyar Bocuse d'Or Akadémia közleményében örömmel jelenti, hogy versenyzője, Pohner Ádám, és csapata (Vomberg Frigyes, coach, Csillag Richárd, commis, valamint Hamvas Zoltán, president), ott lesz jövőre Lyonban, a Bocuse d'Or döntőn. A mezőny rendkívül erős volt, versenyről versenyre látszik, hogy az újonnan résztvevő országok is egyre komolyabban veszik a felkészülést. Pohner Ádámék sikere azért is nagyon nagy dolog, mert Ádám a mezőny legfiatalabb versenyzője, mindössze 25 éves. Ilyen fiatalon, első alkalommal nagyon nagy eredmény, hogy ilyen magabiztosan jutott a döntőbe. Reméljük, folytatja azt a hagyományt, amit Széll Tamás 2012-ben megkezdett, amikor kilencedik lett, majd négy évvel később megnyerte az európai válogatót.

"Rengeteget tanultunk az elmúlt hónapokban, aminek nagy hasznát vesszük majd a lyoni felkészülésben, és a következő években is" - mondta Pohner Ádám, aki nagyon boldog és elégedett, hogy bejutottak a döntőbe. A java azonban még hátravan: most jön a felkészülés a legnagyobb kihívásra, a Bocuse d'Or lyoni döntőjére, amely 2019 januárjában kerül majd megrendezésre. A magyar csapat továbbra is a Magyar Bocuse d'Or Akadémia tankonyhájában készülhet majd a versenyre.

Fotó: Designfood/Fekete Antonio

További fontos eseménye a mai napnak, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Magyar Bocuse d'Or Akadémia közös magyar standján kedden délelőtt egy exkluzív összejövetelen vehetett részt a VIP közönség. A standon magyar pezsgőkkel és tokaji borokkal koccintott többek között Jerome Bocuse, a verseny idén januárban elhunyt alapítójának fia, továbbá Enrico Crippa, az európai versenyelnök, és olyan séfóriások, mint Enrico Cerea, Martín Berasategui, Nicola Portinari, Giocanni Santini, Giancarlo Perbellini... hogy csak néhányat említsünk a nagy nevek közül.

Széll Tamás, aki a torinói versenyen Jerome Bocuse, Carlo Cracco és Enrico Crippa mellett a zsűrelnöki székben foglalt helyet, elmondta, hogy nagyon más nem versenyzőként jelen lenni a Bocuse d'Oron. Az elmúlt években ő a versenyboxban volt, amíg a zsűri kóstolt, a mostani új helyzet volt számára. Elmondta, hogy a feladat nem könnyű, mert az összes ételt (azaz naponta húsz tányért) meg kell kóstolnia, ami igen megterhelő feladat. Tamás elmondta, hogy a magyar csapat ételeinek kóstolásakor annak örült a legjobban, hogy mindkét étel jól sikerült, kiegyensúlyozott volt a két tányér, míg sok országnál voltak jelentős különbségek a két étel színvonala között.

 Mint azt korábban megírtuk, a magyar csapat ételei a következőképpen álltak össze:

  • Vegetáriánus tányér: Castelmagno sajttal, tojássárgája krémmel, spárgával, vargányával, barnavajas kenyérrel és castelmagnós sajtos morzsával töltött "tojáshéj" – ebbe a töltelékbe került bele a meglepetés alapanyag, azaz a spagetti. Sáfrányos burgonyapüré, paradicsomos tarte. Feketekenyér padlizsánnal töltve. Póréhagyma-spárga tekercs, mogyorómajonézzel. Zöldségsaláta lila spárgával, édesköményzöldes tápiókával, marinált uborkával, gombával és szezonális zöldségekkel. Petrezselymes-pórés velouté.


Fotó: Designfood/Fekete Antonio

  • Hústál: Bélszín sült zellerkrémmel és vargányamozsával, rókagomba. Borjúbríz citromos kakukkfűvel, égetett zellerbe tekerve, szarvasgomba. Cékla karamellizált hagymával. Karalábé borsóval és petrzselyemmel. Kacsamáj almával. Vargányás jus tokaji aszúval és kakukkfűvel. Petrezselymes rizottó  vadspárgával és rókagombával.

Fotó: Designfood/Fekete Antonio

Nyitókép: Designfood/Fekete Antonio