Már látogatható a Párizsi Magyar Intézetben a PIM Írói fogások című kiállítása, amely a magyar irodalom gasztronómiai gazdagságát mutatja be.

A Petőfi Irodalmi Múzeummal közös új kiállításban az "evés-irodalom" kerül terítékre, és a sokszínű magyar irodalom gasztronómiai gazdagságát olyan kiemelt témákon keresztül mutatja be a tárlat, mint az evés és a szakralitás vagy az ételek és a nemzeti identitás viszonya. Az étel élvezete és az evésben rejlő erotika, de akár furcsaságok bekebelezése is gyakran bukkan fel az irodalmi szövegekben.

A kiállításon az írói relikviák egészen sajátos, korábban aligha látható válogatása is szerepel: klasszikus és kortárs írók konyhai eszközei, edények, tányérok, evőeszközök, poharak sokasága került a vitrinekbe. Megtekinthető többek között Kazinczy Ferenc kávéscsészéje, Madách Imre fűszertartója, Arany János pecsenyéstálja, Csinszka cukortartója, Nemes Nagy Ágnes teáskannája, Mándy Iván süteményes tányérja, vagy Németh László és Weöres Sándor tányérja is.

A falakat kortárs írók, Cserna-Szabó András, Fehér Béla, Garaczi László, Grecsó Krisztián, Háy János, Nádasdy Ádám, Schein Gábor, Takács Zsuzsa, Térey János, Tóth Krisztina és Várady Szabolcs tányérjai díszítik.

A tárlat magyar irodalmi szövegek segítségével reflektál továbbá a 21. század gasztroforradalmára, és bemutatja, hogy nemcsak az evés öröme vagy az étel hiánya az örök jelenség, de a róla való beszéd is.

A kiállítás július 13-ig látogatható a Párizsi Magyar Intézetben.

Nyitókép: Petőfi Irodalmi Múzeum