Megtartották Torinóban az európai selejtező hivatalos sajtótájékoztatóját, ahol megerősítették a, hogy Széll Tamás lesz a zsűri elnöke, ahogyan azt a magyar döntőn már bejelentették.

A Széll Tamás vezette zsűri 14 nagynevű séfből áll: köztük lesz a francia Jerome Bocuse, a verseny alapítójának fia és a Bocuse d' Or jelenlegi elnöke, az olasz Enrico Crippa, a 2018-as verseny európai döntőjének elnöke, valamint az olasz sztárséf, Carlo Cracco tiszteletbeli elnök.

A magyar séfre azután esett a választás, hogy Széll Tamás a magyar szakácsok között elsőként 2016-ban Bocuse d'Or Europe győztese lett, majd a 2017-es lyoni világdöntőben a 4. helyezést szerezte meg.

Ez lesz az első alkalom, hogy a Bocuse d'Or szakácsverseny Olaszországban zajlik. Torinó városában június 10. és 12. között húsz európai szakács méri össze erejét. Magyarországot a 25 éves Pohner Ádám képviseli, aki a bemutatott program szerint június 11-én versenyez.

A Bocuse d'Or szakácsverseny 15. alkalommal megrendezendő európai döntője az évszázad séfjének tartott, 2018 elején elhunyt Paul Bocuse-nek és az olasz gasztronómiai hagyomány megújítójaként ismert, 2017 végén elhunyt Gualtiero Marchesinek kíván emléket állítani.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a több mint ötórás szakácsverseny résztvevőinek a gasztronómiai hagyományáról ismert Piemonte tartomány klasszikus termékeit is fel kell használni, például a Castelmagno sajtot, Fassona Piemontese marhafilét, Sant'Andrea típusú Baraggia Biellese e Vercellese rizst, valamint piemonti borjúmirigyet. Újdonságnak számít, hogy a versenyzőknek a döntő előtti napon egy kötelezően felhasználandó alapanyagot is adnak, amely addig titkos marad. A szakácsoknak a tipikus itáliai tálalással kell felszolgálni kreációikat.

Vomberg Frigyestől a magyar csapat coach-ától megtudtuk, hogy a tipikus olasz tálalás újdonságot jelent a versenyen. Eddig ugyanis az volt az eljárás, hogy a nagy hústálra kitett elemeket csak a tányérra kellett áthelyezni. Az itáliai tálalás szerint azonban még két mellékételt is meg kell jeleníteni a tálon, amelyeket két külön kis tálkában kell a tányér mellett felszolgálni. A mellékfogások lehetnek saláták, köretfélék, zöldségek is. Mindenesetre az kihívást jelent, hogy ezek az elemek is egységet kell alkotnia a főétellel.

Fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia  - pixLX