Március 24-én szombaton lesz az elődöntő és a döntő is. 

A résztvevők száma nincs korlátozva. Minden jelentkező, aki betöltötte a tizennyolcadik évét és a vendéglátásban a munkaideje legalább kétharmadát az italokkal történő feladatok (itallap, borlap, érlap szerkesztése, italok beszerzése, tárolása, felszolgálása, illetve étel-ital ajánlás, menü összeállítás, borvacsorák) ellátásával tölti, jelentkezhet a versenyre.

Március 24-én, szombaton 9.00 órakor kezdődik a viadal selejtezője a Continental Hotel Budapestben. Az első részben egy 60 kérdésből álló tesztet kell kitölteni, amelyben a sommelier munkájára és az étteremben felszolgált egyéb italokra, illetve a hazai és külföldi borászatokra és boraikra vonatkozó kérdések szerepelnek. A második részben megadott 3 bor felismerése, és jellemzése. (szőlőfajta, borvidék, évjárat, termelő). A harmadik részben öt ital felismerés és jellemzése és ajánlása menühöz. A negyedik részben ételek és a hozzá illő borok párosítása.

A döntő ugyancsak szombaton lesz ugyanott 14:00 órakor. A döntőbe az elődöntő első három helyezettje jut, de a döntőbe jutást csak az elődöntő okleveleinek átadásakor hirdetjük ki. Az első részben a versenyzőnek fogadnia kell a vendégeket, majd asztalhoz kísérni és felvenni a rendelést idegen nyelven. Ezt követően pezsgőt kell felszolgálni, valamint kezelni a váratlan vendéget.

További feladatok, angol nyelven:

A három versenyző egymást követően szerepel. A döntőn a versenyzőknek a rendelkezésre álló tiszta idő 41 perc, amely a feladatonként meghatározott időkorlátokból adódik össze.

A legalább öttagú zsűri tagjait a Magyar Sommelier Club delegálja a borászat, borkereskedelem, az éttermi és szállodai szakma, a szakoktatás, a gasztronómiai média képviselőiből és az előző évek magyar sommelier bajnokaiból. A zsűri tiszteletbeli elnöke a Magyar Vendéglátók Ipartestülete elnöke, Kovács László úr.

A verseny győztese jogot nyer Magyarország képviselőjeként Belgiumban a „Contest of the Best Sommelier of the World 2019.” világversenyen részt venni. A verseny második helyezettje nevezési jogot kap, hogy versenyzőként hivatalosan képviselje Magyarországot Belgrádban a „Balkan Sommelier’s Challange 2018.” nemzetközi versenyen.