Meghívót kaptunk, hogy kóstoljuk meg a Meat&Sauce iszlám törvény szerint vágott bárányhúsból készült szendvicsét. Azt nem tudjuk, hogy a halal vágás miatt volt-e olyan finom, sem azt, hogy kifizetnek-e érte 3200 forintot, de hibát nem találtunk benne.

A halal hús azt jelenti, hogy az Iszlám törvényeinek megfelelően vágták le, azaz a hagyományos vágóhidainkon taglózással vagy áramütéssel megölt állatok húsa nem felel meg. A különbség nem csak a rituálékban áll, hanem abban is, hogy a muszlim hagyományok szerint a levágott bárány három lábát lekötik, a negyedikkel pedig a rövid végső haláltusája során kipumpálja magából a vért. Szemben azzal, amikor a hagyományos ipari verzióban a zsibbadástól elernyednek az izmok. Götz János, a Meat&Sauce konyhafőnöke és tulajdonosa szerint mivel nem marad az állatban egy csepp vér sem, így a hús puhább lesz. Ő a József körúti Sezginből és a Népszínház utcai Troyából szokta venni a halal vágásból származó bárányokat.

A Magyar Iszlám Közösség honlapja szerint rituálé során fontos még, hogy az állatot muszlim embernek kell levágnia, úgy, hogy Allah nevét említi fölötte, majd egy éles késsel, az állatnak a lehető legkevesebb fájdalmat okozva, át kell vágni a két nyaki artériát, a légcsövet és a nyelőcsövet, anélkül, hogy a gerincvelőt elszakítanák. Ha lehetséges, az állat levágásakor a Kibla irányába kell fordulni. Ügyelni kell arra, hogy az állat ne szenvedjen a levágása előtt sem (pl. a szállítás során).

Arra mindenesetre nem volt lehetőség, hogy a halal és a hagyományos bárányhúst összehasonlítsuk, mert a Meat&Sauce minőségi megfontolásból csak az előbbivel dolgozik a bárányhúsos új szendvicseinél. Döntésüknek vallási oka nem volt, inkább minőségi, illetve az, hogy több nemzetiség ízeit bemutassák.

A szendvics alapjához egyébként lapockát használnak, amit először besóznak, majd zöld- és vöröscurryvel dörzsölnek be. Kerül még rá őrölt kömény és koriandermag is, valamint hagyma és fokhagyma, amelyben aztán két napig áll. Ezután öt-hat óra alatt a sütőben alacsony hőmérsékleten sül egészen addig, amíg a csontról le nem lehet rázni egy mozdulattal a húst. A maradék levet a csontokkal inakkal némi vízzel még felteszik főzni három-négy órára, amelyből a mártólé készül.

A szezonálisan kínált közel-keleti ízeket felvonultató bárányszendvicsnek pedig valóban nagyon jót tett a szószba merülés. Persze ezért részben a külön az étterem számára készülő szendvicskenyér is felel, hiszen a kovásszal készülő terméket úgy választották ki, hogy a ropogós héj ne adja meg magát teljesen és ne engedje, hogy elázzon a pár másodperces mártogatás ideje alatt.

A szendvics aljába egyébként egy fetás padlizsánkrém került, rá a szaftos húscafatok míg erre paradicsom és  friss koriander. Ezután egy nagy csipesszel a szakács összefogja ez egészet, és jöhet a fürdés a szószban. A fogyasztást megkönnyíti, hogy ezután szorosan becsomagolják, és félbevágják a szendvicset, így a csomagolópapírból csak ki kell nyomni, mint egy jégkrémet.

Az íze egyszerre enyhén csípős a currytől, és friss a koriandertől míg a bárányízt is tisztán érezni. A bárány leginkább azonban állagban ad lágyságot az egésznek, amely néha egészen hasonlatos a padlizsán pasztás puhaságához. A szósz pedig valóban csak a kenyér héját lazította fel, míg a belseje csak a báránytól szaftos. Igazán jól eltalált fogás. Az persze kérdés, hogy mindezért ki fognak-e fizetni 3200 forintot a vendégek, de azt majd a piac eldönti.

Götz János úgy látja, hogy a szendvicsek területén nálunk elsősorban a hamburgerezők hódítanak, de a BBQ-technikával készülő húsoknál is erős a verseny. Ő már nyolc-tíz éve gondolkodott azon, hogy egy szendvicsbárt indítson, és az amerikai mintára a hússzószba megmártott szendvicsek tetszettek leginkább, amellyel nálunk még senki nem foglalkozott, így a hamburgerdömping mellett itt szabad volt az út: „Nem akarok beállni a sorba, és versenyezni a többiekkel, inkább legyek én az első, és a többiek engem próbáljanak leutánozni.” – mondta a szakács a Chef&Pincérnek.

Majd meglátjuk, mennyire terjed el a mártott szendvicsek divatja Budapesten. Arra viszont nem tennénk nagyobb összeget, hogy a halal bárány tömeges alapanyaggá válna a hazai büfékben, hiszen bár gyönyörű a hús, az ára igencsak borsos.