Elek Richárd, Garai Ádám, Haraszti Zsolt, Pohner Ádám, Veres István, Volenter István jutott túl a középdöntőn, és vehet részt a februári döntőn. Az eredményhirdetésen a pontok száma és a sorrend nem derült ki.

Haraszti Zsolt, Elek Richárd, Volenter István, Pohner Ádám és Garai Ádám délelőtti főzésével elindult a Bocuse d’Or középdöntője vasárnap délelőtt. Délután pedig Tóth Pál, Veres István, Dualszky-Kovács Péter, Várnai Péter és Kiss Krisztián állt boxba, hogy kevesebb mint négy óra alatt kétszer hat tányéron bemutassa tudását. 

A versenyzők ötperces késleltetéssel indultak egymás után, és ennek megfelelően a tálalás is ötpercenként kezdődött. Összesen 3 óra 45 perc áll rendelkezésükre a két ételre. A jelen középdöntőben a szakácsok még segítő nélkül indultak.

Fotó: Horváth Balázs

A megadott alapanyagok alapján az egyik fogásban borjúcombnak, hízott kacsamájnak és salottahagymának kellett szerepelnie. A másiknál pedig folytatták a legutóbbi lyoni döntő gondolatmenetét. Az ottani szervezők a vegán alapanyagok mellett döntöttek, így ehhez hasonlóan a magyar selejtezőn a hazai akadémia tagjai a halas tányér helyett vegetáriánus fogást határoztak meg, igaz itt nem zártak ki minden állati alapanyagot. Az egyik kötelező elem, a fürjtojás sem lenne vegán, de a vegetáriánus szűrőn még átfér, emellett még rizottó rizsnek és gombának is szerepelnie kell a tányéron.

Vomberg Firgyes A Chef&Pincérnek elmondta, hogy a kiválasztáskor az volt a szempont, hogy milyen alapanyagok jöhetnek majd szóba az Európa bajnokságon Torinóban. Ha pedig Olaszországban gondolkodunk, akkor a borjú egy hangsúlyos elem lehet, amelynél az is beleszámíthat a kiválasztáskor, hogy ez már igen rég volt a versenyben. A hízott kacsamájat pedig azért tették be kötelező elemnek, hogy egy fontos hazai terméket is használjanak a szakácsok.

A rizottórizs is az olasz konyha meghatározó elemeként került be. A fürjtojást pedig azért választották, hogy a magyar fürjtenyésztőknek adjanak egy kis megjelenési lehetőséget. Bár esélyes, hogy szarvasgomba is bekerül majd az olaszoknál, most nem akarták ezzel terhelni a versenyzőket, és csak gomba került fel a listára, amelyből vargányát, barna csiperkét, és a szegfűgombát lehet felhasználni.

Végül a két turnus befejeztével, a konyhaboxok átadása után kihirdették az eredményt. Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke elmondta, hogy megoszlottak a vélemények arról, hogy helyezéseket és pontokat is közöljenek az eredményhirdetéskor, de úgy döntöttek, hogy csak a neveket adják meg. A végeredmény: Elek Richárd, Garai Ádám, Haraszti Zsolt, Pohner Ádám, Veres István, Volenter István. Mi is gratulálunk a továbbjutóknak.

A délelőtt képei:

A magyar döntő február 8-án lesz, ahol már commis-kkal állnak boxba a versenyzők. A döntőre az alapanyagokat egészen későn fogják megadni, mert addig is igyekeznek megpróbálni kitalálni, hogy az olaszországi európai döntőn milyen hozzávalók lehetnek a legvalószínűbbek. December 20-áig azonban már kihirdetik, hogy miből is kell majd főzni másfél hónappal később.

Sárközi Ákos, a kóstoló zsűri tagjaként kicsit hiányolta az egyéni látásmódot a versenyzőkből, mert sokakon látszott, hogy egy bizonyos sémát alkalmazva találták ki a tányérra kerülő ételeket. Abban is volt különbség persze, hogy ezeket a sémákat ki, milyen sikerrel alkalmazza. Mindenesetre fel lehetett fedezni azt is, hogy két-három induló egy koncepció mentén indult el, és globálisan fogta fel a két tányérja megközelítését. Nagyon fontosnak tartja emellett, hogy az ételeiket a szakácsok kóstoltassák meg olyanokkal, akik nem elfogultak, és valóban megmondják, hogy megfelelő-e az íz és az állag. A most bekerülő hat versenyzőben láttak fantáziát. Aki most egy kicsit hibázott, az addigra felszívja magát, hogy kicsiszolja a csorbát, aki meglepődött, hogy bekerülhetett, az ettől biztosan szárnyat kap, aki pedig biztos teljesítményt nyújtott, az pedig meg akarja mutatni, hogy ismét képes bizonyítani.

A délután képei: