A Magyar Bocuse d'Or Akadémia utánpótlás versenyének győztese Lendvai Levente (Arany Kaviár). Második helyen Kocsis Patrik (Erhardt), harmadik helyen pedig Csillag Richárd (Kistücsök) végzett - derült ki a Magyar Bocuse d'Or Akadémia Facebook oldaláról.

 A Bocuse d’Or versenyzőinek selejtező versenye előtt pontosan egy héttel megrendezték a commis-k versenyének is nevezett utánpótlás korosztályi döntőt. Lendvai Levente a győzelemmel nem kerül be automatikusan a felnőttek versenyébe, hiszen a hazai Bocuse d’Or győztesét nem kötelezi semmi arra, hogy a commis-verseny legjobbjával induljon az európai döntőn. Többen eleve úgy gyakorolnak, hogy már kiválasztottak maguknak segítőt, és ha egy csapat már bevált, akkor nem kel azon változtatniuk. Pohner Ádám commis-ja például indul a megmérettetésen, míg Veres István segítője nem – mondta korábban a Chef&Pincérnek Vomberg Frigyes.

Ez csak egy lehetőség, amely arra szolgál, hogy a szakácsok és a segédek egymásra találjanak, mert az utánpótlásverseny egyfajta garanciát jelent arra, hogy a fiatal csapattag ugyancsak jól tud szerepelni feszült körülmények között is.

A versenyzők mellett azonban a Bocuse d’Oron igen fontos lehet az utánpótlás, a segédek kinevelése, hiszen az eddigi commis-k pont a versenyre való felkészüléskor fejlődtek hatalmasat, és ma már a korábbi commis-k indulhatnak a versenyzői posztért.

Az akadémia a commis kiválasztásakor elsősorban arra kíváncsi, hogy milyen is az adott fiatal szakácstanuló jelleme, mert szakmailag óriási fejlődés vár az indulókra, de a jellem ekkor már legfeljebb csak kicsit csiszolódik. Itt a nagy teherbírás, a bizonyítási vágy és a szakmai alázat igen fontos: „Itt nem lesz idő arra, hogy viaskodjunk, neki csak annyit szabad mondania, hogy igen”.

Nyitókép: Fekete Antonio