A magyar gyorséttermi lánc megosztotta a Viszkis című mozifilm premierjére időzített különlegességének receptjét.

A Viszkis című mozifilm ihlette az ország első whiskey-s burgerét, amelyet a filmmel egy időben mutat be a Zing. A fogás különlegessége, hogy a húst whiskey-ben pácolják, a készre sütött húspogácsákat pedig egy házi készítésű whiskey-s szósszal glasszírozzák, amitől az öntet szinte rákaramellizálódik a húsra. A burgert először Szalay Bence, a Viszkis főszereplője készítette el és kóstolta meg a film bemutatója előtti napon, a Zing étteremnyitása alkalmából.

A húspogácsa és a máz

Marha hús (egészben vagy daráltan)

Fél üveg Jack Daniels whiskey

Egy ananász negyede

Barnacukor

Fotó: Zing Burger / Puskás Nóri

A marhahúst 3-4 órán keresztül whiskey-ben pácolják, majd besózzák, ledarálják és húspogácsát készítenek belőle. Ha nincs módunkban otthon húst darálni, előre ledarált hússal is elkészíthetjük, de ilyenkor jóval kevesebb ideig pácoljuk a húst, ha nem szeretnénk, hogy túlságosan whiskey-s legyen. Mielőtt elkezdjük megsütni a pogácsákat, készítsük el a glasszírozáshoz szükséges szószt: a Zingben barnacukrot, friss ananászt és whiskey-t főznek össze sűrű mázzá, ezzel kenegetik a húst sütés közben, hogy különleges fényezést kapjon.

Burger:

Hamburgerbuci

Fry szósz (boltban is kapható, házilag is elkészíthető)

Almaecet

Kínai bors

Lollo saláta

Ökörszív paradicsom

Sült hagyma darabok

Savanyított uborka

Füstölt cheddar szeletek

Mustár és Sriracha thai citromfüves chili szósz 5:1 arányban


Fotó: Zing Burger / Puskás Nóri

Keverjünk össze egy csészényi fry szószt egy kevés almaecettel, és ízlés szerint ízesítsük egy kevés kínai borssal. Vágjuk félbe a bucit, és az alsó felét kenjük meg a szósszal, majd helyezzük rá a salátát és ha elég nagy, egy karika paradicsomot. Erre kerül rá a hús, amire érdemes még forrón ráhelyezni a füstölt cheddar szeletet, hogy kicsit ráolvadjon. Fölé sült hagymadarabkákat és savanyú uborka szeletek rakjunk. A Zingben három kis pötty sriracha-s mustárt tesznek az uborkák tetejére, de ha szeretjük a csípőset, lehetnek nagyobbak azok a pöttyök. Ha kész vagyunk, helyezzük el a rétegek tetején a buci fölső részét, és tálalás előtt szúrjuk át egy nyársal, hogy ne csússzanak szét az alapanyagok.