Haraszti Zsolt, Elek Richárd, Volenter István, Pohner Ádám és Garai Ádám délelőtti főzésével elindult a Bocuse d’Or középdöntője, amely során a legjobb 10 versenyzőből 6-ot választanak ki.

UPDATE:

Elek Richárd, Garai Ádám, Haraszti Zsolt, Pohner Ádám, Veres István, Volenter István jutott túl a középdöntőn, és vehet részt a februári döntőn. Az eredményhirdetésen a pontok száma és a sorrend nem derült ki.

Bővebben >>

December 3-án vasárnap két turnusban 5-5 fő versenyzik a Bocuse d’Or oktatókonyháján. A versenyzők ötperces késleltetéssel indulnak egymás után, és ennek megfelelően a tálalás is ötpercenként kezdődik. Összesen 3 óra 45 perc áll rendelkezésükre a két ételre.Tóth Pál, Veres István, Dualszky-Kovács Péter, Várnai Péter és Kiss Krisztián azután kezdheti el a munkát, hogy a versenyboxokat az első turnus tisztán átadta.

Fotó: Horváth Balázs

A versenyzők a középdöntőben segítő nélkül indulnak. A tíz induló szakácsnak két-két tálat kell készítenie, amelyhez már az alapanyagokat is megadták. Az egyiken borjúcombnak, hízott kacsamájnak és salottahagymának kell szerepelnie. A legutóbbi lyoni döntőn az ottani szervezők a vegán alapanyagok mellett döntöttek, így ehhez hasonlóan a magyar selejtezőn a hazai akadémia tagjai a halas tányér helyett vegetáriánus fogást határoztak meg, igaz itt nem zártak ki minden állati alapanyagot. Az egyik kötelező elem, a fürjtojás sem lenne vegán, de a vegetáriánus szűrőn még átfér, emellett még rizottó rizsnek és gombának is szerepelnie kell a tányéron.

Vomberg Firgyes A Chef&Pincérnek elmondta, hogy a kiválasztáskor az volt a szempont, hogy milyen alapanyagok jöhetnek majd szóba az Európa bajnokságon Torinóban. Ha pedig Olaszországban gondolkodunk, akkor a borjú egy hangsúlyos elem lehet, amelynél az is beleszámíthat a kiválasztáskor, hogy ez már igen rég volt a versenyben. A hízott kacsamájat pedig azért tették be kötelező elemnek, hogy egy fontos hazai terméket is használjanak a szakácsok. A rizottórizs is az olasz konyha meghatározó elemeként került be. A fürjtojást pedig azért választották, hogy a magyar fürjtenyésztőknek adjanak egy kis megjelenési lehetőséget. Bár esélyes, hogy szarvasgomba is bekerül majd az olaszoknál, most nem akarták ezzel terhelni a versenyzőket, és csak gomba került fel a listára, amelyből vargányát, barna csiperkét, és a szegfűgombát lehet felhasználni.