A pályázatok beküldési határideje az iskolák kérésére megváltozott, így az új időpont október 2. lett. Vomberg Frigyes szerint nemcsak a fegyelem a fontos, de a fantázia is, hiszen a mostani commis-k lesznek a jövő versenyzői.

A legrangosabb szakácsversenyre augusztus 30-ig kellett beadni a pályázatát azoknak, akik indulni készülnek, és lapzártánkkal egy időben zajlik a borítékok kinyitása, így erről a Magyar Bocuse d’Or Akadémia nem tudott még nyilatkozni. A versenyzők mellett azonban legalább ilyen fontos lehet az utánpótlás, a segédek kinevelése, hiszen az eddigi commis-k pont a versenyre való felkészüléskor fejlődtek hatalmasat, és ma már ők indulhatnak a versenyzői posztért.

Mindeközben a Magyar Bocuse d’Or Akadémia az utánpótlás­verseny versenykiírását is meghirdette, amelyre eredetileg szeptember 21-ig lehetett volna jelentkezni, de most ezt a határidőt hosszabbították meg október 2-ig. A verseny elsődleges célja, hogy a megadott korosztályt szakmai szempontok szerint megszűrve segítőket találjanak a Bocuse d’Or kiválasztási – és versenyfolyamat lebonyolításához, illetve lehetséges commis jelölteket a magyar csapat számára.

Vomberg Frigyes, az utánpótlás verseny fő szervezője a Chef&Pincérnek elmondta, hogy a commis kiválasztásakor elsősorban arra kíváncsiak, hogy milyen is az adott fiatal szakácstanuló jelleme, mert szakmailag óriási fejlődés vár az indulókra, de a jellem ekkor már legfeljebb csak kicsit csiszolódik. Itt a nagy teherbírás, a bizonyítási vágy és a szakmai alázat igen fontos: „Itt nem lesz idő arra, hogy viaskodjunk, neki csak annyit szabad mondania, hogy igen”.

Bár commis-ként a fantáziájára nem lesz szükség, most a háromfordulós versenyen kíváncsiak a kreativitásra is, hiszen jó eséllyel a most kiválasztott segédekből lesznek majd a versenyzők a jövőben, és a kiírásban azért is szerepel az utánpótlás kifejezés.

A versenybe való becsatlakozás a fiataloknak azért is óriási lehetőség, mert egészen más megvilágításban láthatja a szakmát. Itt ugyanis maguktól, magukról is tanulhatnak, és olyan stressz alá kerülnek, amikor megtanulják, hogy a váratlan helyzetekre hogyan is reagáljanak, így a későbbiekben is jobban találják majd fel magukat. Itt tanulhatják meg, hogy ne blokkoljanak le, hanem inkább keressenek megoldást.

Vomberg Frigyes szerint a jelenlegi tanulók közül persze biztosan sokan nem érdeklődnek túlságosan a szakma iránt, és biztosan sokan nem akarnak indulni, de ha száz főből csak ketten rászánják magukat, akkor bőven lesz kiből válogatni.

A kiírás szerint azok a fiatal szakácsok, vagy tanulók vehetnek részt, akik 1997. február és 1999. augusztus között születtek. A jelentkezők felé elvárás, hogy jól kommunikáljanak angolul (idegennyelvtudásukat a verseny második fordulóján felmérik), legyenek kitartóak, szorgalmasak, jó teherbírásúak és állóképességűek. A verseny többfordulós. A versenyzők pályázatát és versenymunkáit értékelő zsűri ismert séfekből, illetve a gasztronómiai szakma képviselőiből áll.

A pályázatban a motivációs levél mellett a versenyzőnek a megadott alapanyagokra építve és iránymutatásokat követve – a Magyar Bocuse d’Or Akadémia weboldalára feltöltött minta szerint – receptet kell írnia, azt elkészíteni, az eredményt lefényképezni és beküldeni. A recept elkészítésekor nem vehető igénybe segítség, a pályázó saját munkája kell, hogy legyen. Amennyiben ezzel ellentétes információhoz jut a zsűri, a versenyzőt azonnal kizárják.

A második forduló október 15-én lesz, amelyen a már említett angol felmérőn túl, a helyszínen meghatározott egyszerű feladatokat hajtanak végre az induló szakácsok, időre.

A harmadik fordulón november 26-án, a döntőn, a kiválasztott 12 versenyző időre adott nyersanyag­kosárból 2 ételt készít. A versenyzőknek indulás előtt 25-30 percük van a kosár tartalmát átnézni, és kidolgozni a verseny­programot. A kosarat mindenki külön kapja, hogy mindenki egyforma esélyekkel indulhasson. Az első étel tálalása - a kosár tartalmának felmérését követő - versenyindításra 100 perccel, második étel tálalása 130 perccel zajlik. Itt a legjobban teljesítő fiatalok lehetőséget kapnak arra, hogy segítsék a Bocuse d’Or kiválasztási- és verseny­folyamat lebonyolítását, illetve esetlegesen további szereppel bírjanak a jövőbeli magyar csapat tagjainak sorában.