Szeptember 8-án lesz a Jeunes Chefs Rotisseurs Competition, amelyen a Gundel étteremhez tartozó Bagolyvár séfje képviselheti Magyarországot. A versenyző napi rendszerességgel készül, és a báránybordát vélhetően álmából felkelve is azonnal megsütné.

Pereszlényi Alexandra, a Chef&Pincérnek elmondta, hogy májusban már a harmadik versenyén vett részt, így már megszerezte a tapasztalatot, és leginkább ez a rutin segítette a győzelem felé. A világbajnokságra is igyekszik kellő gyakorlatot szerezni, így a felkészülés már két és fél hónapja tart, és eleinte kéthetente választott egy-egy meglepetéskosárral, jelenleg pedig napi rendszerességgel gyakorol.

Fontos számára, hogy a magyar hagyományokat megjelenítse az ételekben, amikor a kínált alapanyagok ezt lehetővé teszik. Azt már lehet tudni, hogy báránybordát fognak kapni, amihez a tervek szerint csak zöldfűszereket, sót és borsot ad majd, és a hús készítését hőfokra, időre már alaposan begyakorolta. A tányér kidolgozásában mindemellett fontosnak tartja, hogy legyen valami krémes püré, valami roppanós, illetve valami zöldség.

A hétköznapi munka persze nem éppen a kreatív ételalkotásról szól, hanem leginkább a már kitalált ételek precíz elkészítéséről. A Bagolyvárban Pereszlényi Alexandra már séfként dolgozik, így az év elei étlapváltáskor a saját fogásai is felkerültek a kínált ételek közé, és az összes fogást az ő szemlélete szerint tálalják.  Büszke arra, hogy az egyik étele közönségkedvenc lett. A 20dkg-os karajsteak rozmaringos sült burgonyával elnevezésű ételt sózza, borsozza, majd elősütés után sous-vide-ban készíti 65 Celsius-fokon 80 percig. A zöldfűszeres burgonya mellé pedig kecskesajtos zöldsalátát társít.

A Gundelben tartott bemutatón azonban a májusi győztes ételét főzte, ahol az alapanyagok közül a meglepetéskosárból 1 darab durbincsot, 2 darab tanyasi csirkét, 1 fej karfiolt, 500 g friss epret, 1 doboz friss áfonyát, 3 darab chilit és 4 darab vanília rudat kellett kötelezően használniuk az ifjú séfeknek, az általuk megálmodott fogásokhoz. Emellett természetesen egyéb alapanyagokkal is dolgozhattak, de ezeknél a zsűri azt is figyelte, hogy az adott termékek mennyiségével, hogyan gazdálkodtak a versenyzők.

Mint azt korábban megírtuk, a Gundel Étterem szakácsa fogja képviselni Magyarországot a 2017. szeptember 8-án, Frankfurtban rendezendő ifjúsági szakács világbajnokságon. A magyar Chaine Egyesület 22. alkalommal, 2017. május 10-én rendezte meg 9 indulóval az ifjúsági szakács nemzeti válogató versenyét. A versenyen indult az Arany Kaviár Étterem, a Budapest Bisztro, a Corinthia Hotel Budapest, a Gerbeaud-Onyx Étterem, a Gundel Étterem, a Kistücsök Étterem, az Olimpia Étterem, a Vadrózsa Étterem, valamint a BGE ifjú, 27 év alatti szakácsa.

Az ifjúsági Szakács Világbajnokság különlegessége, hogy a versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek, hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár” (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan 4 óra alatt egy 3 fogásból álló, 4 adagban elkészített menüsort. Az idei év különlegessége, hogy a szervezők az egyik húsétel alapanyagát előre megadták. Frankfurtban így számolni kell egy bárány fogással, mely lehet az elő vagy akár a főfogás is.

A versenyzők ez alkalommal is anonimként dolgoznak, nevüket és nemzetiségüket a zsűri tagjai nem ismerhetik. A 12 tagú nemzetközi zsűri a szakma elismert tagjaiból válogatott szakemberekből áll. A konyhában 3 tagú zsűri figyeli és elemezi a versenyzők készségét, az alkalmazott technológiát, a higiéniát, az anyagfelhasználás gazdaságosságát, a rendezett munkát. A 9 tagú kóstoló zsűri a látványt, az ízeket értékelte és az előírt alapanyagok felhasználását pontozta.