A mai nap a megmérettetés napja, a magyar csapat rajthoz áll Lyonban! A hosszú felkészülési időszak és a rengeteg erőfeszítés most csúcsosodik ki, hiszen ma van a főzés. Ezen a napon a teljes magyarországi gasztro társadalom egy emberként szurkol a csapatnak, hiszen megint megmutathatjuk magunkat a világnak!


Friss információ, hogy Hamvas Zoltán hirtelen megbetegedése nem teszi lehetővé, hogy részt vegyen a mai kóstoló zsűrizésben, így a helyét – a francia zsűri beleegyezésével – a helyszínen eredetileg vendégként részt vevő Széll Tamás veszi át.
Két év után az egykori magyar versenyző és Európa-bajnok Széll Tamás ismét a boxok közelébe kerül, igaz, ezúttal az asztal túlvégén végzi a munkát. "Beugró" kóstolót valószínűleg keresve sem találhattak volna jobbat Hamvas Zoltán helyett, hiszen Széll Tamás nemcsak versenyzőként rendkívül tapasztalt a Bocuse d'Or világában, de 2018 júniusában, Torinóban már részt vett a zsűrizésben, hiszen az európai válogató egyik zsűrielnöke volt. A változás semmilyen módon nem befolyásolja a magyar csapat szereplését, inkább óriási lehetőség és segítség!

bdor
A verseny szabályrendszere szerint tegnap megtörtén a piacozás. A döntős csapatok mind felsorakoztak a SIRHA területén, ahol a METRO által berendezett piacon beszerezték azokat az alapanyagokat, amik a főzéshez szükségesek, köztük természetesen a kötelezően kijelölteket is. A Bocuse d’Or-ra jellemző volt, hogy a szervezők minden alkalomra tartogattak meglepetést ebben a tekintetben is, nevezetesen voltak olyan alapanyagok, amit csakis a verseny napján tudhattak meg a versenyzők. Ebben az évben felhagytak ezzel, és ahogy Pohner Ádám, a magyar csapat séfje fogalmazott: Idén a chartreuse volt a meglepetés. Ennek azért is van jelentősége, mert az idei verseny tisztelgés Paul Bocusnak, a verseny megalapítójának, ezért főképp a francia konyha kerül porondra. A versenyen két tételt kell elkészíteni csapatoknak. A hústál, a csontos borjúkaraj, melynek nehézsége, hogy egyben kell sütni; a tányértéma pedig a francia klasszikus, a chartreuse, amelyet különböző kagylófélékkel kell elkészíteni. Számunkra fontos az is, hogy a versenyételeinkben megjelenik sok magyar alapanyag, így például a derelye, a tokaji ecet, és a bikavér; a magyar technológiák közül pedig a savanyítás. Tehát a piacozáson túl vagyunk, az alapanyagokat beszereztük, és ma remélhetőleg Pohner Ádám megfőzi a zsűrit!
Ami még érdekessége és egyben nehézsége a mai napnak, hogy rendkívül erős lesz a mezőny. Tíz ország versenyzik ma: főz többek között az Egyesült Államok, Norvégia és Dánia csapata is. A magyar csapat: Pohner Ádám, Hamvas Zoltán (elnök), Csillag Richárd (commis), valamint Segal Viktor (coach) ma reggel 8:10-kor rajtolt a döntőben. Ádámék abszolút kiegyensúlyozottak, felkészültek, és a boxban elkezdődött a munka!