Újabb gasztronómiai mérföldkőhöz értünk: az Albatros-Expo Catering Kft. csapata debütál a megmérettetésen.

Az International Catering Cup a Bocuse d’Or-hoz hasonlóan a vendéglátóipar és a gasztronómia legnagyobb nemzetközi eseménye, ami immáron 12 éve a Sirha-n kerül megrendezésre, és az elmúlt időszak alatt a catering legrangosabb versenyévé nőtte ki magát. A verseny célja a szakma felfrissítése, a tapasztalatok és trendek megismertetése, illetve a catering szakma szereplőinek összekapcsolása.

Magyarországon az első nemzeti válogató a 2018-as Sirha Budapest szakkiállításon történt meg, ahol a négy induló közül az Albatros-Expo Catering Kft. csapata szerepelt a legkiemelkedőbben. Ezzel elnyerték azt a megtiszteltetést, hogy 2019-ben, kevesebb mint egy hét múlva képviseljék hazánkat a versenyen.

Az induló csapat vezetője Kasuba László, az Albatros-Expo Catering sous chef-je, aki szakmai pályafutása alatt számos helyen, többek között a Michelin-csillagos Borkonyhában szerzett tapasztalatokat. A csapat másik tagja Balázs Gergő, aki előtte a Stefánia Palota és a Honvéd Kulináris séfje is volt. Nem kis feladat hárul természetesen a csapat coach-ára, Volenter Istvánra sem, aki komoly szakmai múlttal rendelkezik, illetve a 2018-as magyar Bocuse d’Or versenyen megszerzett második helyezése, és versenytapasztalata révén rengeteget tudott hozzátenni a felkészüléshez. (67 Étterem & Bistro séfje, és a Nemzetközi Gasztronómiai Szövetség alelnöke is.) Büszkén mondhatjuk azt is, hogy a kóstoló zsűriben is helyet kapott a megmérettetésen, pályafutásának és munkásságának elismeréseképpen.

Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója elmondta, hogy a gasztronómiának az az ága, amit rendezvénygasztronómiának hívunk, komoly fejlődésnek indul ezzel.  Ez csak az első és legfontosabb lépés, de itt nem fogunk megállni, és reményei szerint ezentúl ott lesz Magyarország minden catering versenyen Lyonban.

Hegyi Attila, az Albatros Party Service tulajdonosa a felkészülési időszak nehézségeiről beszélt, és arról, hogy a csapat milyen komolyan készült a megmérettetésre.

A verseny maga három napos, mely 24-én kezdődik. A legelső nap egy bevásárlással kezdődik, amikor semmi mást nem tehet a csapat, csak elmegy a piacra és beszerzi az alapanyagokat. A második napon egy 10 órás programot végeznek a versenyzők, amikor az előkészítésekkel és a fölfőzésekkel foglalkoznak.

Volenter István szerint az ételek 70%-át el lehet készíteni ezen a napon. Nyolc óra áll rendelkezésre főzésre, valamint kettő óra az ételek elcsomagolására és bekészítésre. Ez szinte úgy működik, mint a catering a mindennapjaiban, mert elhelyezik őket a hűtőautókban.

A harmadik napon pedig a korábban előkészített ételeket a verseny-boxokba szállítják, ahol fel kell építeni a büféasztalt, illetve felét tányérszervizben fel is kell szolgálni a kóstoló zsűrinek. A verseny nagyon összetett, és három nap folyamatos koncentrációt igényel, hiszen a főzésen kívül még számos feladatra kell odafigyelni.

Rengeteg kérdés merül fel majd a szakmai szemek előtt, hiszen igazából most tapasztalhatjuk meg először, hol tart a világban a catering szakma, milyen újítások, lehetőségek vannak, amiket majd hazánkban is meg kell honosítani.

A felkészülésben nagy segítséget jelentett Nicola Portinari, két Michelin-csillagos séf útmutatása.

A versenyről még annyit lehet tudni, hogy a magyar csapat a kettes boxban versenyzik majd, és mutatja meg magát a világnak. A versenyételek tekintetében egészen szigorú szabályrendszer szerint kell dolgozni. Minden egyes fogásnál le van írva, hogy annak hogyan kell kinézni, és milyen módon kell azt elkészíteni.

cateringcup2

A versenyen elkészítendő ételek:

Előétel: kacsa és a mája
(Kettő melegen, kettő pedig hidegen kell, hogy megjelenjen. Szigorúan, elemenként 50 g lehet, és összesen 16 db-ot kell mindegyikből elkészíteni.)

Meleg előétel: pisztráng, rákkal töltve
(Egész halat kapnak a versenyzők, amit egy rák souffléval kell megtölteni. Ezt hidegen, és a tálalás napján kell teljes egészében elkészíteni, majd egy zománcmártással bevonni. A köretelemek csak a verseny napján fognak kiderülni.)

Főétel: töltött sertéskaraj, egyféle körettel
(Kettő nyolcpálcikás sertéskarajt biztosítanak a versenyzőknek. A kötelező elem a krokett, a többi köretelem nyitott.)

Desszert: mangó és a csokoládé, francia stílusú torta és soufflé formában
(A büféasztalra kerül egy kísérő desszert. Lesz egy torta, illetve a tányérszerviznél a soufflé.)

Mivel Magyarország először indul ezen a versenyen, biztosan lesznek meglepetések. Viszont a csapat a magyarországi döntő után azonnal nekikezdett a felkészülésnek és az edzéseknek, így tehát bizakodva várhatjuk a megmérettetést.

A büféasztal kompozíciójában a csapat biztosan okoz majd meglepetést a zsűrinek, hiszen rendkívül kreatív megoldással készülnek.