Pohner Ádám és segédje, Csillag Richárd, valamint coach-uk, Vomberg Frigyes negyediknek főzött a szakácsverseny első napján. Az első információk szerint a lehetséges nagy hibákat mind elkerülték, és sikerült megvalósítani a terveket.

„Soha nincs tökéletes étel. Ha egy gombát nem megfelelően vágtunk el, akkor már nem vagyunk elégedettek, így most sem” – mondta Vomberg Frigyes, a magyar csapat coach-a, mikor arról kérdeztük, hogy elégedett-e a mai teljesítményükkel. – „Megpróbáltunk mindent, hogy ez mire lesz elég, az majd kedden kiderül.”  Szerinte ahogyan a futóknál is előfordul, hogy edzésen tudnak jobb időt, mint a versenyen, úgy náluk is volt már olyan felkészülési nap, amikor a végeredmény jobb lett, mint most az európai selejtezőn.

Fotó: Designfood/Fekete Antonio

Vomberg Frigyes kiemeltre, igen fontos, hogy még akkor sem szabad kiengedni egy pillanatra sem, amikor kiment az első tányér, mert akkor ezen elúszhat a verseny is, hiszen ekkor már a hústálra kell koncentrálni. Ha pedig a hústál is kiment, akkor a kitálalására kell figyelni, csak, amikor az utolsó tányért elvitték, akkor enyhülhet a nyomás, de akkor is figyelni kell, hogy végül mindent rendben elpakoljanak, és tisztán hagyják ott a területüket. Most azonban már elvégezték a munkát, és már nem tehetnek többet, hogy jobban szerepeljenek.

A Kistücsök Étterem helyszínen tartózkodó séfje, Jahni Lászlónak is volt némi rálátása a felkészülésre. Mint azt a Chef & Pincérnek elmondta korábban volt több olyan nagyobb hibalehetőség, amelytől tartottak, de ő úgy látta, hogy egyiket sem követte el a magyar csapat, így szerinte nem lehet nagy gond.

Pohner Ádám is optimista volt: "Jól ment minden, mindent meg tudtunk csinálni úgy, ahogyan szerettük volna. Bent a boxban maximálisan tudtunk koncentrálni, semmi nem zavart meg bennünket. Volt néhány dolog a tegnapi piacon, amivel másképp számoltunk, de csak apróságok, ezeket is tudtuk kezelni. Minden olyan lett, ahogy terveztük" – mondta el a konyha elpakolása után.

Mi a hivatalos élő online közvetítést követtük az első napon, és sajnálatos módon ebből kihagyták azt a részt, amikor a magyar csapat a hústálról tányérra tette a húsétel elemeit, és kitálalta a zsűrinek, mert pont ekkor csúsztak úgy egymásba a vegetáriánus és a húsétel étel tálalásai, hogy ekkor inkább a spanyolok és a franciák vegetáriánus tálalását mutatták be.

Fotó: Designfood/Fekete Antonio

A hústálunk mindenesetre nagyon egyedi volt, és az arculata kiemelkedett a többiek közül. A tál közepében ugyanis egy fa állt, amelynek a gyökerei tartották a tálat, míg az ágain, és a lombkoronájában kaptak helyet a különböző fogások.

Egy Facebookos videó alapján azért megnézhettük a tálalást is, és úgy tűnt, hogy minden jól olajozottan működött, különösen érdekes volt a kis fatál, amelybe beleilleszkedtek a tányér, a szószos valamint a salátás tálacska. A hús kiadagolását sem bízták a véletlenre, mert Pohner Ádám egy rácsozott sablonba helyezte azt be, és úgy vágta egységnyi szeletekre. A zsűri pedig igencsak érdeklődve kóstolta a falatokat, a svájci szakács még mintha elismerően bólintott is volna egyet.

A magyar csapat ételei a következőképpen álltak össze:

  • Vegetáriánus tányér: Castelmagno sajttal, tojássárgája krémmel, spárgával, vargányával, barnavajas kenyérrel és castelmagnós sajtos morzsával töltött "tojáshéj" – ebbe a töltelékbe került bele a meglepetés alapanyag, azaz a spagetti. Sáfrányos burgonyapüré, paradicsomos tarte. Feketekenyér padlizsánnal töltve. Póréhagyma-spárga tekercs, mogyorómajonézzel. Zöldségsaláta lila spárgával, édesköményzöldes tápiókával, marinált uborkával, gombával és szezonális zöldségekkel. Petrezselymes-pórés velouté.


Fotó: Designfood/Fekete Antonio

  • Hústál: Bélszín sült zellerkrémmel és vargányamozsával, rókagomba. Borjúbríz citromos kakukkfűvel, égetett zellerbe tekerve, szarvasgomba. Cékla karamellizált hagymával. Karalábé borsóval és petrzselyemmel. Kacsamáj almával. Vargányás jus tokaji aszúval és kakukkfűvel. Petrezselymes rizottó  vadspárgával és rókagombával.

Fotó: Designfood/Fekete Antonio

A többi csapat ételeit figyelve, egyelőre mindenki verhetőnek tűnik. Meglepően volt, aki bevállalt egy felfújtat, amely versenykörülmények közt nem egy egyszerű vállalkozás, és a briósválasztás is izgalmasnak tűnt. A túlságosan egyértelmű nemzeti jellegű brit wellingtonnal vagy a holland tulipános forma tobzódásával talán a két csapat viszont túllőhetett a célon. Mindemellett a spagetti felhasználásában sem vettünk észre különösen sok fantáziát. Az meg egyenesen a fantázia ellentéte volt, hogy a tavalyi győztes amerikai csapat bizonyos arculati elemei visszaköszöntek, mind az izlandiak ferdén álló tartóelemein, mind a németek köretében, persze mindkettőt alaposan megváltoztatták, de azért jól azonosíthatóak voltak. Az igazi izgalom viszont még kedden lesz, hiszen akkor lépnek a versenyboxba olyan nagyágyuk, mint a dánok, a norvégok, a finnek, de akár az olaszok is tudnak meglepetést okozni, akik otthon biztosan bizonyítani akarnak.

Persze a többi csapat sem akar kevésbé győzni, hiszen a világ leghíresebb szakácsversenyén Európából 20 országból jutottak be ide a csapatok, de csak tízen juthatnak tovább a 2019-es lyoni világdöntőre. A hétfői versenynapon Magyarország mellett Lengyelország, Belgium, Izland, Németország, Hollandia, Spanyolország, Franciaország, Svájc és az Egyesült Királyság szakácsa főzött. Kedden Oroszország, Svédország, Horvátország, Finnország, Norvégia, Dánia, Olaszország, Bulgária, Észtország és Törökország száll versenybe.

Fotó: Designfood/Fekete Antonio

A zsűrit idén Széll Tamás vezeti, aki a magyar szakácsok között elsőként 2016-ban Bocuse d'Or Europe győztese lett, majd a 2017-es lyoni világdöntőben a negyedik helyezést szerezte meg.

A több mint ötórás szakácsverseny résztvevőinek a gasztronómiai hagyományáról ismert Piemonte tartomány klasszikus termékeit is fel kell használni, például a Castelmagno sajtot, Fassona Piemontese marhafilét, Sant'Andrea típusú Baraggia Biellese e Vercellese rizst, valamint piemonti borjúmirigyet.

Vasárnap a Magyar Bocuse d’Or Akadémia a Facebook-oldalán közzétette az a hiányzó titkos összetevőt: „Az élet a tészta és a varázslat kombinációja” – idézi a Bocuse d'Or Facebook-oldala Federico Fellini filmrendezőt, és hozzáteszik, hogy az első titkos szuperolasz összetevő az olasz tészta, és egy kép is látható, amelyen a spagetti felirat szerepelt (az N°3 a típusát jelzi).  A keddi versenyre is kiderült már a titkos elem, amely ugyancsak spagetti, de ezúttal az N°7-es. Kedden este tehát már sokkal okosabbak lehetünk. Addig pedig szoríthatunk Pohner Ádámnak, Csillag Richárdnak és Vomberg Frigyesnek.

Fotó: Facebook / Bocuse d'Or