A Zemplén legédesebb hungarikuma ismét összehozza egy hétvégére a helyieket és a távolról érkezőket; mindazok, akik július 6-7. között Boldogkőváralja felé veszik az irányt, töményen kapják a finomságokat és a programokat a Gönci Barack Vigasságon.

“Két fontos célunk van”- mondta el Czakó Mónika a 2012 óta évente megrendezett fesztivál főszervezője, a Bestillo Pálinkaház egyik tulajdonosa. “Azon kívül, hogy a hozzánk érkező vendégeknek szeretnénk kedveskedni, a helyiekben is szeretnénk tudatosítani, hogy milyen csodálatos és sokoldalú gyümölcs terem a mi tájunkon. Legyünk büszkék arra, hogy sárgabarackunk híres hungarikum, használjuk azt a szó nemes értelmében, és tegyünk együtt még többet az ismertségéért!”

A földrajzi eredetvédett gönci barack nemcsak pálinkák, lekvárok, sütemények alapanyaga lehet, hanem magjának olaját és őrleményét egészséges alapanyagként fogyaszthatjuk, illetve a kozmetikai ipar is használhatja szépítő készítményeibe. “Héjastul, húsostul, magostul minden része értékes.”

Idén a pálinkaház a Stílusos Vidéki Éttermiséggel, azaz a fővároson kívüli színvonalas és újító szemléletű vendéglátóhelyeket összefogó társulással együtt tesz azért, hogy az ikonikus gyümölcs a fesztiválon és azon túl is minél kreatívabban jelenhessen meg, és minél több vendég tányérján.

Az egyedi illatú és zamatú barackból a vigasság alatt ételt / italt kínálók szabadon inspirálódnak, és ötleteik a legkülönfélébb módon jelennek meg. Sütni, párolni, karamellizálni, aszalni, házasítani, sós ételbe, vagy italba tenni is ér.

A két napos fesztivál fő helyszíne Boldogkő vára a maga középkori hangulatával, illetve a Bestillo Pálinkák háza, valamint a Terra-Boldogkő látványpince is szélesre tárja kapuit a kóstolni vágyók és a pálinkafőzés iránt érdeklődők számára. Itt az éttermek barackos kínálatából is megjelenik néhány egyedi finomság. 

Délutánonként, esténként koncertek kísérik a kóstolást. A megfelelő ízkombinációk felfedezéséhez a várbeli nagyszínpadon segítséget nyújt az indie-popot játszó Blahalousiana, a Magashegyi Underground, illetve Gájer Bálint. Szombaton pedig többek közt a Tárkány művek, a Folow the Flow és Hobo szórakoztatja a fesztiválozókat.