A Magyar Gasztronómiai Egyesület hetedik alkalommal hirdette meg a szakácsversenyt, amelynek a témája ezúttal a harcsa és fürj lesz.

A 12 éve rendezett Hagyomány és Evolúció szakácsverseny célja általánosságban az éttermi és étkezési kultúra fejlesztése az MGE 2004-es alapító okiratának szellemében.

A célok:

  • a kulináris intelligencia fejlesztése
  • a technológia tudatosság fokozása
  • repertoárbővítés
  • ízléscsiszolás
  • tehetségkutatás

Mindez a szakmai és a nagynyilvánosság bevonásával. Az első három helyezett szakmai ösztöndíjat kap. Az összes döntőbe jutott versenyző tárgyi jutalomban vagy éttermi meghívásban részesül.

A haltéma elvárásai: harcsa leveses mártásban, lehet akár elegáns egytálétel is, elvárt a csúcsgasztronómiai színvonal

Adagméret: több fogásos éttermi menü főétele, adagonként 60-70 g halhússal

Kiegészítők: szabadon választhatók, szerepelhet benne egy füstölt vagy levegőn szárított szalonnaféle, de nem kötelező.

Egyéb elvárás: kidolgozott, egyéni, étteremszerű megoldásokat várnak, kérik, hogy a pályázók kerüljék az ismert ízpaneleket. Klasszikus aromapárosítások szolgálhatnak kiindulási alapként, de fontos szempont, hogy megjelenjen a személyesség, a kézjegy.

A pályázatok alapján kiválasztott szakácsokat a zsűri behívja a Hagyomány és Evolúció verseny döntőjére, ahol két ételt kell tálalniuk.

A verseny időpontja: 2018. április 8.

Helyszín: Szinergia Szakiskola Taverna Szakintézménye

Rendelkezésre álló idő: az első fogást a főzés kezdete után 2,5 óra elteltével tálalják a versenyzők, a másodikat hozzávetőlegesen 70 perccel később.