A magyar Grand Champion nem tudta mi lehet a gond a bordájával, amikor még a negyedik helyezésig sem sorolták fel a nevüket, aztán érkezett a meglepetés. Adorjányi Máriusz szerint több fegyvertényt is elértek a hazai BBQ-csapatok Tállyán.

Szombaton a tokaji borvidékhez tartozó Tállyán rendezték az első olyan hazai BBQ-versenyt, amely a Kansas City Barbecue Sociaty (KCBS) szabályrendszerét betartva jött létre. Félő volt, hogy a nemzetközi csapatok, amelyek a BBQ versenyformájában járatosak alaposan elhúznak a magyarok előtt, így a magyaroknak elmehet a kedvük a műfajtól. Ez a félelem azonban nem igazolódott be, és végül összesítésben egy magyar csapat, a KGB lett a legjobb, így megelőzték a nemzetközi szinten igen erősnek számító brit Miss Piggy'st és az olasz Bros Hogot is. Sikerült a királykategóriának számító marhaszegyet is magyar csapatnak nyerni, és a mystery box műfajában is magyarok vitték a trófeát.

A KCBS rendszerében rendezett versenyeknél a díjátadón kategóriánként az első tíz csapat nevét sorolják fel, amely közül az első ötöt fel is hívnak a színpadra. Erre az ünnepélyes kivonulásra a versenyszlengben egy kifejezést is használnak, ez a walk. A győztes csapatnak ebben háromszor volt része, így érdekes volt megfigyelni a siker három különböző stádiumát. Először a csapatvezető még viccesen lazára vette a stílust, amikor a sertésoldalasért vehette át a trófeát. A marhaszegy harmadik helyéért járó díjnál azonban először úgy tűnt, hogy nem akar hinni a fülének, majd a színpadon már sokkal komolyabb volt. Végül, amikor kiderült, hogy ők lettek Magyarország első Grand Championjai, akkor már annyira meghatódott, hogy könnycseppek is megjelentek, és elcsukló hangon csak megköszönni tudta az elismerést. Mindenki láthatta, hogy ez a BBQ világában ez nem kis dolog.

Fotó: Hartyányi Norbert / keputca.hu

A KGB csapat neve egyébként nem a hírhedt orosz titkosszolgálatot idézi, hanem a testvérpár, Katka és Gergő valamint a BBQ szavakból adódik. A verseny másnapján Turanitz Gergely a Chef&Pincérnek elmondta, hogy egy éve kezdtek el a BBQ-val foglalkozni, de családi vállalkozásuk révén szinte beleszülettek testvérével a gasztronómiába, hiszen édesapjuk indította a velencei Tekergő éttermet. Húgával, Katalinnal a BBQ-t csak hobbiként kezdték el megtanulni, és Gergely tervei szerint továbbra is hobbiszerűen szeretné űzni a sütögetést. Időnként azért az újonnan nyitott Patent Gasztrobárjukban már a burgerek, a pad thai és a Pho mellé már bekerülnek a BBQ-szendvicsek is. Emellett a Tekergőben is egyre több a munka, ahol éppen az új generáció veszi át a stafétát az idősebb korosztálytól.

A csapatkapitány még az európai BBQ-csapatok listáját vezető Bunch of Swines kétnapos versenyképzésén is részt vett Angliában, ahol jó pár technikai fogást elsajátított. Szerinte, mint technikai sportnál a BBQ-nál is az apróságokra kell figyelni, mert ezeken múlik minden. A 40 csapat beadott hasonló ételei között ugyanis igen kis dolgokon múlik a siker. Úgy véli, hogy a sok munka és felkészülésen túl persze a szerencsére is szükség volt, hogy minden jól jöjjön össze. A most beadott ételei közül a leginkább a bordájára volt büszke. Amikor a tízedik helyezéstől elkezdték sorolni a versenyzőket, és már a negyediknél tartottak, akkor nem értette, hogy mi lehetett a baj: „talán túl édes lett a glaze vagy túl csípős lett a fűszerezés, valamit biztos elrontottam. Amikor aztán a második helyen minket említettek, akkor az hihetetlen öröm volt” – mondta a bajnok.

Az éttermi háttér is segíthetett abban, hogy a BBQ-ban sikeresek lettek, hiszen már tíz éve vásárol például sertésoldalast, így tudja, hogy melyik az igazán jó alapanyag.

Abban mindenesetre Turanitz Gergely biztos, hogy élnek a lehetőséggel, hogy az egész csapat kimenjen jövő októberben az Egyesült Államokba a meghívásos Jack Daniels World Championship Barbecue-ra, ahová a legjobb hazai csapat szabad kártyát kapott, addig azonban még sokat kell gyakorolni. Emellett igyekeznek eljutni az összes európai grand championnek szervezett májusi versenyre is, a Brew & Q-ra Nagy-Britanniába, ahová a Nyárspolgár is meghívást kapott a szlovéniai eredményéért.

Fotó: Hartyányi Norbert / keputca.hu

Adorjányi Máriusz lapunknak elmondta, hogy hihetetlen siker, hogy két magyar csapat is lesz a BBQ champions league-jének számító brit versenyen. Emellett óriási fegyvertény, hogy a Grand Champion címét magyar versenyzők vitték el Tállyán, de az sem lebecsülendő, hogy negyedik helyezett is magyar csapat volt. A Chefparade Cooking Schoolnak ráadásul úgy sikerült az előkelő negyedik helyet megcsípnie, hogy egyik műfajban sem gyűjtötték be az első három helyezésért járó trófeát, de a teljesítményük összességében volt egységes. További magyar siker a királykategóriának számító szegyért járó első hely, amit a SunCity BBQ Szeged nyert meg, de ugyanígy örülhetünk a Bp BARbq feat Briquette-nek is, akik a Mystery Boxban produkáltak aranytrófeát érő teljesítményt. Ugyancsak kiemelendő, hogy sok csapat a magyar fejlesztésű BBQ Pit Box-szal ért el szép eredményeket.

A verseny hazai szervezője szerint sokan tartottak attól, hogy a magyar ízlés, és a kezdő hazai bírók elviszik az eredményt valamilyen irányba, de ha azt nézzük, hogy az ide érkező európai csúcscsapatok itt is az első tízben végeztek, akkor az derül ki, hogy a magyar bírók is a KCBS stílusának megfelelően pontoztak. Ez még csak emeli a magyar csapatok sikeres eredményét.  A KCBS ilyenkor a verseny rendezőit is leosztályozza, és ennek során a Tállya BBQ együttműködésben Nyárspolgár BBQ csapattal (Adorjányi Máriusz, Németh Levente, Kondákor Bálint) a tíz pontos skálán megkapta a maximális pontszámot.

Már kiderült az is, hogy azok a magyar csapatok sem bánkódtak sokat, akik hátrébb végeztek a listán: tudomásul vették, hogy ez a versenyműfaj más, mint ahogy a hétköznapokban sütnek. Ahhoz, hogy itt is jó eredményeket érjenek el, ahhoz még tanulniuk kell ezt a stílust is. Emellett mindenki együtt örült a magyar csapatok, és főleg a legfőbb bajnok, a KGB sikereinek.

Fotó: Hartyányi Norbert / keputca.hu

A Chef&Pincér tudósítójaként, és a verseny hivatalos bírójaként ugyancsak érdekes volt végigkövetni a hazai BBQ-színtér ünnepét, és közvetlen közelről látni, hogy a hazai gasztronómiában vannak ilyen teljesen alulról szerveződő kezdeményezések, ahol a hobbiszakácsok és profik világát összekötő kapocs a jól elkészített étel és a közös szenvedély. Többféle megközelítéssel találkoztunk a versenyzőknél.

Találkoztunk olyan csapattal, akik Sepsiszentgyörgyről érkeztek, és nem különösen érdekelte őket az eredmény, de annak örültek, hogy a versenyadagok kiosztása után náluk kanyargott az egyik leghosszabb sor. Nem hiába, hiszen itt valódi vendéglátás folyt, így a pálinkát és a bort sem sajnálták senkitől, aki a sátorukhoz ment beszélgetni kicsit. Kiderült, hogy Erdélyben igen elégedettek az alapanyagokkal főleg a csirkével: „ha komolyan meg van az nevelve, akkor még a medvének is nekimegy” – bizonygatta Barabás József szakács annyira meggyőzően, hogy tényleg el is hittük. Az is kiderült, hogy náluk a BBQ műfajában sokan keresik a bárány is, amit viszont ők olaszosan pestóval készítenek.

Fotó: Hartyányi Norbert / keputca.hu

Beszélgethettünk kicsit az Európa egyik legjobbjának számító holland IQ „csapatával” is, amelynél csapatot emlegetni kicsit túlzás, hiszen inkább egyszemélyes BBQ-hadseregről van szó. Az Egyesült Államokból származó Richard Wagers ugyanis teljesen egyedül tolja le az egész versenyt. Amikor a sátor kis résén benéztünk éppen nagy fejhallgatóval zenét hallgatva kapirgálta le a csirke bőréről a zsírt, hogy az harapható legyen, majd készítette be a felsőcombokat szilikonformákba, hogy egységes legyen az alakjuk. Rajta a hideg professzionalizmus látszik, ahogy nyugodtan, de hatékonyan halad a cél felé. Nem elutasító, udvarias, de nem is mond többet annál, amennyit feltétlen szükséges. Kiderült, hogy ő jelenleg éppen a harmadik helyen áll az európai ranglistán, míg csirkében az első, és ezeket a pozícióit akarta megerősíteni. Hagytuk is tovább dolgozni.

Fotó: Hartyányi Norbert / keputca.hu

A szlovén csapat, a The Rebel BBQ Brothers volt talán a verseny leglazább csapata, szóltak náluk a balkán rezes bandák a hangszórókból, és nem görcsöltek rá túlságosan a munkára, végig mosolyogva készültek. Tőlük megtudtuk, hogy megállapodtak a Nyárspolgár BBQ csapatával, hogy ha Adorjányi Máriuszék elmennek az általuk szervezett versenyre Szlovéniába, akkor ők is beneveznek Tállyán, és végül tisztesen helyt is álltak.

Bár a Grilltársaság csapata az utolsó pillanatban ugrott be a mádiak helyett, ennek ellenére úgy tűnt, hogy igen komoly technikai készlettel érkeztek. Éppen őket is az általuk legjobban utált művelet, a csirkebőr lekapargatásakor sikerült elkapni. Ők azért választották ezt a feladatot először, mert ezután már csak a jóleső munkák következnek.

A Prágából érkező Bohemian Backyard Barbecue csapata egy családból áll: apukáról, anyukáról és két kisfiúcskáról van szó, akik a lakókocsival és az utánfutón érkező komolyabb pellettszmókeren készítik a versenyhúsaikat. Igen lenyűgöző eredményt értek már el eddig, köztük a Grand Champion cím megszerzését is a 1st International Suydersee BBQ Contesten. Az amerikai származású csapat- és családfő, Clint Meyer éppen a sertéslapockát készítette a füstön, amikor megcsodáljuk a gyönyörűen formatervezett szmókerét, amellyel az összes húsfajtát készíti. Kiderül, hogy a kedvenc műfaja a borda, amit egy cseh sertésfajtából készít, míg a lapockát Hollandiából szerzi be.

Sok csapat azonban igencsak szégyenlős volt, nem sokat mutattak a munkájukból, a sátor takarásában maradtak, és inkább menekültek az arra tévedők elől. Az európai élvonal egyik legjobbja, az összesítésben a második helyet megszerző Miss Piggy'snél pedig ez a fajta elzárkózás jól látható versenyzői taktika. A sátorukban végzett munkájukból nem láttunk sokat, inkább csak a díjátadón figyelhettük meg a kedélyes társaságot, ahogyan a rivális olasz csapattal viccelődtek.

Fotó: Hartyányi Norbert / keputca.hu

A tudósítói és a bírói pozíció némiképp ellentmondásba került a verseny fő részénél, amikor a konkrét versenyételekről lehetne beszélni, mert az eligazításon alaposan belénk sulykolták, hogy a bírói sátor ebben a tekintetben olyan, mint Las Vegas, ami ott történt, annak ott is kell maradnia. Talán nem is lenne igazságos az alapján ítéletet mondani a felhozatalról, amit éppen kóstoltam. Mivel hat asztalnál ült hat bíró, ezért minden kategóriából csak a hatodnyi szeletét ismerhettem meg a 40 versenyző négy klasszikus fogásának és a mystery boxból készült ételből is csak kettőt, így ezek ismertetése sem adna képet. A meglepetéscsomagban egyébként most malacpofa és tokaji szőlő volt, így a versenyzőknek ezeket kellett felhasználni az ételüknél, amely nem is volt olyan egyszerű.

Aki pedig irigyelné a bírókat, az abba is belegondolhat, hogy összesen 28 ételt kellett gyorsan egymás után megkóstolnunk úgy, hogy mindegyiket tisztességesen értékelni is tudjuk, hogy a KCBS elvei szerint megfelelő-e az állaguk, összhangban vannak-e az ízeik, és nincs-e bennük valamiféle zavaró hiba. Ha valaki arra gondol, hogy itt milyen jól teleeszi magát drága húsokkal, azt el kell keserítsem, még ha minden indulónál csak egy falatot eszünk is, akkor is a verseny fele tájékán telítődünk. Ezután már inkább a szakmai érdeklődés visz tovább, és az, hogy a többi versenyző is megérdemli, hogy ugyanazzal a nyitottsággal teszteljük az ételeit, ráadásul bármikor rálelhetünk a műfaj győztesére. Persze sajnálni sem kell a bírókat, mert így sokféle megközelítéssel találkozhatnak, és a gyakorlat révén sokkal jobban felismerhetik a jól elkészített húsokat, de érdemes megnézni az érem másik felét is.

Ezen túl még azért is elég furcsa a bírók helyzete, mert igaz, hogy dönt az ételekről, de fogalma sincs, hogy kiéről. Még a díjátadó ceremónián sem tudja, hogy vajon ő kóstolta-e a győztesek ételeit vagy valaki más.

Fotó: Hartyányi Norbert / keputca.hu

A verseny nézői szemszögéből is marad az emberben némi hiányérzet, amely az egész KCBS rendszeréből fakad. Ha a világ egyéb versenyeit nézzük, akkor általában, ha egy induló valamilyen nagy teljesítményt ért el, akkor egyértelmű, hogy mi is volt az: ő ért be előbb a célba, az övé volt a legszebb gyakorlat, vagy csapat esetében ők rúgták a több gólt, dobták a több kosarat vagy érték el a hazafutást. Minden látható, szinte átélhető. Esetünkben ez a legízletesebb, legszaftosabb, legtökéletesebb állagú húst jelenti, amit az a szakács készített el, aki éppen akkor, és éppen ott a legjobb volt ebben a műfajban. Mindenki szeretné az ételt legalább látni, ha már kóstolni nem is kóstolhatja. Erre csak a szerencsés hat bírónak van lehetősége, akinek az asztalához került a hús, de ők utólag már nem tudják, hogy az valóban a nyertes étel lehetett-e. A csapatok Facebook-megosztásaiból utólag azért meg lehet nézni versenyételeket is, de helyben verseny végén az eredmény csak számokban ölt testet, amit a végső ceremónián jelentenek be helyezés formájában. Persze ilyenkor is átélhető a katarzis, de ez még nagyobb lehetne, ha nem csak elvont eredmények jelennének meg, hanem az étel, amiről szó van, hiszen mindenkit ez köt itt össze.(Virtuális formában a csapatok Facebook-megosztásaiban azért meg lehet nézni versenyételeket is utólag) Erre nyílván a versenyzők és a bírók névtelenségének megőrzés miatt van szükség, de jó lenne valamilyen megoldást találni, ahol a győztes étel mégiscsak meg tudna jelenni valamilyen formában.

Fotó: Hartyányi Norbert / keputca.hu

Korábban a Chef&Pincér alaposan foglalkozott a témával. Ebből a cikkünkből kiderül, hogy milyen is a KCBS által szervezett versenyItt megtudhatja, hogy milyen is a minősített bírói képzés, amelyen mi is részt vettünkItt pedig megtudhatják, hogy milyen írott és íratlan szabályai vannak egy ilyen KCBS-rendszerű versenynek a beadandó négy kategóriában

Az összes eredmény itt tekinthető meg >>

Összesítés:

1             KGB - Katka-Gergő-BBQ              - 686.8456 pont - Magyarország

2             MISS PIGGY'S U.K. - 685.6112 pont - Nagy-Britannia

3             BROS HOG - 682.2624 pont - Olaszország

4.            Chefparade Főzőiskola 675.4628 pont - Magyarország

5             DRAGON BBQ   674.8228 pont - Németország

Csirke

1             MISS PIGGY'S U.K.          177.1428 pont  - Nagy-Britannia

2             Westwoodfields BBQ    176.0000 pont - Dánia

3             PiciGurman        175.4172 pont - Magyarország

4             BROS HOG          174.2856 pont - Olszország

5             Debrecz'N BBQ 174.2856 pont - Magyarország

Sertésoldalas

1             MISS PIGGY'S U.K.          177.7144 pont - Nagy-Britannia

2             KGB - Katka-Gergő-BBQ              176.0116 pont - Magyarország

3             Fehér Nyúl BBQ               174.8456 pont - Magyarország

4             Debrecz'N BBQ 174.8456 pont - Magyarország

5             GRILLKUNST      173.7028 pont - Ausztria

Sertéslapocka

1             iQ - Netherlands              176.5600 pont - Hollandia

2             BROS HOG          176.0000 pont - Olaszország

3             LETZQ   174.2628 pont - Hollandia

4             WHITE SQUIRREL BBQ   171.9656 pont - Németország

5             Bp BARbq feat Briquette             170.2856 pont - Magyarország

Marhaszegy

1             SunCity BBQ Szeged      173.7372 pont - Magyarország

2             BROS HOG          173.7028 pont - Olaszország

3             KGB - Katka-Gergő-BBQ              171.4284 pont - Magyarország

4             DRAGON BBQ   170.8228 - Németország

5             WHITE SQUIRREL BBQ   169.1428 - Németország