Márton-napi libalakoma Debrecenben

Események
Tipográfia

Debrecen egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényét, a Márton-napi libalakomát az idén immár hetedik alkalommal rendezik meg november 6. és 8. között a város főterén - közölték a szervezők pénteken sajtótájékoztatón Debrecenben.

    Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere idézte a népi hagyományt, miszerint "aki Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik". A debreceni libalakoma résztvevőinek ettől nem kell tartaniuk: a három napos gasztronómiai parádén összesen 1500 libát tálalnak majd fel a Nagytemplom előtt felállítandó "Márton-napi nagyasztalon" - tette hozzá az alpolgármester.
    A gasztronómiai élményeket kulturális kínálattal egészítik ki: debreceni és egri művészeti csoportok, zenekarok szórakoztatják a fesztivál résztvevőit a főtéren - jegyezte meg.
    Elmondta azt is: a hagyományokhoz híven Debrecen és Eger közösen rendezi a libalakomát, a hagyományos ételek mellé egri borokat kínálnak majd.
    Rázsi Botond, Eger alpolgármestere hozzátette: hat jelentős egri borászat kínálja majd termékeit, "szagos fehér és édes vörös helyett kitűnő száraz borokat" a libaétkek mellé.
    A három nap alatt hét egri zenekar is színpadra lép, köztük az Eger ifjú zenészei programban résztvevő fiatal, de nem kezdő zenészek - mondta, hozzátéve: a programban koncertszervezéssel, próbateremmel és hangfelvételi lehetőséggel támogatják a fiatal zenészeket Egerben.
    Barabás Zoltán, a gasztronómiai parádé házigazdája szerint a Márton-napi hagyományos magyar népi konyha ételeit készítik el. Lesz az ünnepi nagyasztalon libatepertő, sült libacomb, ludaskása, libatoros káposzta, libahúsos töltött káposzta, hagymás libamáj, libazúza pörkölt és libakolbász is - sorolta.
    A debreceni Márton-napi libalakomán 1500 hazai tenyésztésű libát tálalnak majd fel - fűzte hozzá.

 

 

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner