Tokaj-Hegyalja: A bor és gasztronómia hétvégéje

Események
Tipográfia

A bor és a gasztronómia dominál ezen a hétvégén a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék két meghatározó településén, Tokajban és Tállyán, a programokat egyebek mellett színházi előadások, koncertek, hangversenyek fűszerezik.

    A tájékoztatás szerint immár tizenkettedik alkalommal tartják a Tokaji Ősz elnevezésű, limitált befogadóképességű borgasztronómiai eseményt. A rendezvény küldetése, hogy a világörökségi borvidéken a tokaji bor köré felépített, évről évre megrendezendő programsorozattal lehetőséget nyújtson az igényes szórakozásra.
    A szeptember 23. és 25. közötti Tokaji Ősz különlegességének ígérkeznek a Michelin-csillagos Costes és Costes Downtown executive séfje, Miguel Vieira által készített gasztronómiai remekek kiváló borokkal párosítva.
    A rendezvényen debütál az a tokaji furmint pohár, melyet a Tokaj.hu felkérésére egy neves osztrák üvegkészítő manufaktúra tervezett meg, a hazai borász szakma pedig tudásával és tapasztalatával járult hozzá az elegáns és egyedi forma megalkotásához. A pohár erőssége, hogy nem csak a száraz, de a félédes és édes furmintok íz- és aromavilágát is tökéletesen "kezeli".
    A tolcsvai Oremus Szőlőbirtokon dűlőtúrán, borkóstoláson és szüreten vehetnek részt az érdeklődők. A leszüretelt szőlőből Bacsó András, a 2016-os Borászok borásza külön készít borokat, melyeket a rendezvényt követően lepalackoznak és névre szólóan eljuttatnak a vendégeknek.
    Ugyancsak a mostani hétvégén tartják Tállyán a Kerekdomb fesztivált és bormustrát, amely ezúttal is a jó borokat kedvelő, művészetszerető látogatókra fókuszál. A Művészetek Völgye csapatának társszervezésében zajló három napos összművészeti fesztiválon színházi előadások, koncertek, hangversenyek, gyerekprogramok és természetesen a tájegység különleges borai várják a látogatókat.
    A fesztivál helyszínei Tállya történelmi központjában helyezkednek el, melyek közül az egyik legimpozánsabb az 1720-ban épült barokk Maillot-kastély, ahol  fesztivál ideje alatt a gyerekprogramokat rendezik. Az Oroszlános Borhotel és Borvendéglő pedig a gasztronómiai bemutatók, borvacsorák és irodalmi estek színhelye lesz. Mások mellett Varró Dániel, Molnár Krisztina Rita közreműködésével versműhely is nyílik.
  

(MTI)

 

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner