Széll Tamás és a magyar csapat nyerte a Bocuse D'Or európai döntőjét

Események
Tipográfia

Második helyen Norvégia, míg a harmadik helyen Svédország csapata végzett.

A Széll Tamás séf, Szabó Kevin commis, Vomberg Frigyes coach és Szulló Szabina csapatkapitány alkotta magyar csapat, valamint a norvégok és a svédek mellett Franciaország, Izland, Finnország, Hollandia, Svájc, Belgium, Dánia és Észtország csapata lehet majd ott Lyonban a 2017-es világdöntőn.

A szerdai eredményhirdetésen a legjobb halételért járó különdíjat az izlandi csapat, a legjobb húsételért járó különdíjat a francia csapat vihette haza. A legjobb commis-nak járó díjat a svéd séf segítője kapta.

Így főzött Széll Tamás:

Széll Tamást leginkább az első két és fél órában a sajtó jelenléte zavarta – mondta el a verseny után az európai döntő győztese. Aztán, amikor a kóstolás kezdetekor elzárták a sajtó elől a helyszínt, akkor már nyugodtabban tudtak dolgozni.

Amikor Svédországot bronzérmesként, Norvégiát pedig ezüstérmesként bejelentették, akkor arra számított, hogy biztosan Dánia nyer, így végül igazi meglepetés volt a bajnoki cím. A vidám, de igen kimerült séf azt is elmondta, hogy várhatóan majd augusztustól kezd el készülni a jövő évi lyoni világdöntőre.

Csapody Balázzsal, a Bocuse d’Or Akadémia tagjával a győzelem után próbáltunk beszélni, de nem találta a szavakat: „Én végigsírtam a rendezvényt” – mondta elcsukló hangon, így inkább Zsidai Zoltán Royt kérdeztük, aki ugyancsak tagja az akadémiának. Az étteremtulajdonos szerint innen az elvárások igencsak megnőttek Széll Tamás felé a világból, hiszen nem egyszer fordult elő olyan, hogy az európai selejtező győztese nyerte a nagy döntőt Lyonban.

Az mindenesetre történelmi (legalábbis gasztrotörténelmi) esemény, hogy a Bocuse d’Or versenyéhez ilyen frissen csatlakozó ország vigye el az európai trófeát. Igaz, tegyük hozzá, hogy már Széll Tamás korábbi versenyzése is kiemelkedő volt, amikor új belépő volt Magyarország és magyar versenyzőként Európában a kilencedik, utána Lyonban pedig a tizedik lett. Így most minden szem Széll Tamáson.

A további helyezések, akik Európát képviselik a 2017-es Lyon-i világdöntőn:
4. Franciaország
5. Izland
6. Finnország
7. Hollandia
8. Svájc
9. Belgium
10. Dánia
11. Észtország

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner