III. Budapesti Halfesztivál: A klasszikustól az újhullámos gasztronómiáig

Hírek
Tipográfia

halfesztival

Idén harmadik alkalommal rendezték meg a Budapesti Halfesztivált, ami mára Európa legnagyobb hasonló tematikájú gasztro rendezvényévé nőtte ki magát.

A Budapesti Halfesztivál iránti növekvő érdeklődést jelzi, hogy évről-évre bővül a résztvevők köre és összetétele, sőt szép számmal akadnak visszatérő kiállítók is, vagy éppen partner beszállítók. Az eseményt minden eddiginél nagyobb területen, a Vajdahunyadvárban rendezték meg február 19. és 22. között. Ebben az évben még a határon túlról is érkezett árus. Mint minden eddigi halfesztiválnak, így a mostaninak is volt kiemelt hala és régiója. Ezúttal a süllő és a Balaton került a fókuszba, amit sok kiállító komolyan is vett.

A mintegy 300 meleg ételt árusító stand mindegyikénél halas ételt lehet kapni. A tradicionális, klasszikusabb ízeket őrző vendéglátók, és az újhullámos gasztronómiát képviselő street food-os kiállítók egyaránt képviseltették magukat. És persze a nagyobb vendéglátó cégek sem maradtak el, akik tematikához alkalmazkodva halas menüket tűztek étlapjukra. A kínálatban ismert és kevésbé ismert különleges halfajtákból több mint százféle halétel szerepelt. A tradicionális magyaros konyhát vivő kiállítók mellett volt, aki kizárólag tengeri különlegességeket, görög, portugál, norvég haltermékeket és azokból készült ételeket kínált. Kóstolhattunk angol fish and chipset, a japán sushit, a pad thai tésztát, az orosz kaviárt vagy a francia hallevest is. A tokhal-különlegességek mellett ehettünk halas-káposztás, vagy éppen haltejpörköltes rétest, kaviáros, illetve királyrákos lángost, hal-dogot, a desszertre vágyók pedig csokoládés halkanapét a Csokoládé Múzeum jóvoltából és még kaviáros macaron is.

A Torkos Csütörtök jó kezdetnek bizonyult, sokak ugyanis éttermi látogatás helyett a halas fesztivált választották. A kiállítók többsége néhány termékét 50 százalékos kedvezménnyel kínálta. Igaz a kedvezményhez az internetről kellett letölteni a kuponfüzetet. A Zingburger fishburgerekkel, Hüttében kínált kagyló és rákhúsos Bostoni hallevessel készült. A Pasta Stationnál pedig harcsapaprikást ehettünk a Torkos Csütörtök alkalmával féláron.

A gasztronómiai fesztivál szervezői a környezettudatosság jegyében hirdették meg a Halásszuk ki együtt a kincseket elnevezésű kreatív versenyt. A résztvevőknek PET palackokból kellett kedvenc vízi élőlényeiket megépíteniük. A fesztivál ideje alatt kiállított művekre a program közösségi oldalán lehetett szavazni. A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a Lions Clubok Magyarországi Szövetsége és a szervezők jóvoltából a nyitó napon egy csapat gyengénlátó részesült különleges tárlatvezetésben a Magyar Mezőgazdasági Múzeum halászati kiállításán, a Fogadj Örökbe Egy Macit! Alapítvány pedig a fesztivál ideje alatt egy speciális kávézót nyitott meg, ahol a látogatókat megváltozott munkaképességű emberek szolgálták ki. Egy kávé elfogyasztásával a vendégek is hozzájárulhattak a fogyatékossággal élő emberek munkahelyteremtéséhez.

A balatoni települések standjainál Tihany piaci hangulatába is belekóstolhattak a látogatók. Kicsit odébb újabb érdekességet, a Texas Style standját találtuk, ahol helyben füstölték a különböző halakat, lazacot, vagy éppen pisztrángot. Óriási látványosság volt a Szegedi Halászcsárda 5 ezer literes bográcsa is, amit már az első napon kétszer töltöttek meg.

Egy halfesztivál sem múlhat el halászléfőző verseny nélkül, és ez most sem volt másképp. A rendezvény 2. napján került sor a bajai és a szegedi halfőzők mérkőzésére, amiben a szegedi Frank Sándor mesterszakács kerekedett felül halászléjével.

A négynapos programot óriási érdeklődés övezte, erről vasárnap délután magunk is meggyőződhettünk. A folyamatosan hömpölygő tömegben mérsékelt tempóban lehetett csak haladni, a standok előtt is volt szépen sorállás, többen arról panaszkodtak, hogy nem lehetett elférni, vagy az előre kiszemelt fogás fogyott el.

A fesztivál ugyanakkor szemmel láthatóan elérte fő célját, nevezetesen, hogy bemutassa és népszerűsítse a hazánkban élő halfajokat, halételeket, valamint halfogyasztásra  buzdítsa az embereket. Naponta átlagosan 30 ezer látogató fordult meg a gasztronómiai eseményen. Bár a városnak ezen a pontján egyébként is sok a turista, nagyobb százalékban voltak a magyar vendégek, vidékről is érkeztek buszos csoportok. Még ha az éves fogyasztási adatok nem is ezt mutatják, a magyar emberek szeretik és szívesen fogyasztják a halat. A jelek szerint minden formában.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner