Szabályozták a kézműves élelmiszereket

Hírek
Tipográfia

Márciusban lépett hatályba a Magyar Élelmiszerkönyv kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelve, amely meghatározza, hogy mi tekinthető kézműves (míves) élelmiszernek: a kézműves élelmiszereket hagyományos technológiával, magas minőségben, a tömegtermékeknél légyegesen kisebb mennyiségben készítik.

Az irányelv célja olyan fizikai, kémiai és érzékszervi jellemzők, valamint előállítási technológiák meghatározása, amelyek egyértelműen megkülönböztetik a kézműves technológiával készült termékeket az ipari módszerekkel és méretekben előállítottaktól. Így a kézművességet elsősorban az előállítás módja és az ahhoz szükséges tudás és tapasztalat határozza meg. Mostantól korlátozzák a felhasználható anyagok körét is, mivel ezektől az élelmiszerektől joggal elvárható, hogy ne tartalmazzanak felesleges adalékanyagokat, mesterséges anyagokat vagy édesítőszereket, ízfokozókat. Amennyiben van a különleges minőségre vonatkozó élelmiszerkönyvi irányelv, akkor a kézműves termékeknek mindenképpen teljesíteniük kell az ezekben foglaltakat is. Gyaraky Zoltán, a VM főosztályvezetője ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott a Magyar Távirati Irodának, hogy az élelmiszer-előállítás területén is egyre kiélezettebb a verseny, és előnyt élveznek azok a termékek, amelyeket a fogyasztók valamilyen okból keresnek – ilyenek
például a kézműves termékek is.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner