Elindult a program a kiváló minőségű sertéshúsok gasztronómiai elterjesztésére

Hírek
Tipográfia

Kiváló minőségű sertéshúsok és mangalica termékek kóstolója program indult az éttermek és szállodák bevonásával - jelentette be Orsolyák Zoltán, a Magyar Gasztro Térkép Klaszter elnöke csütörtökön, sajtótájékoztatón Budapesten.

Elmondta: szeretnék elérni, hogy minél több hazai étterem és szálloda kínáljon kiváló minőségű magyar sertéshúsból készített ételeket vendégeinek.

A programot beharangozó sajtótájékoztatón Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (VM) helyettes államtitkára kiemelte, hogy az agrárpolitikában hangsúlyváltás történt a kis- és középvállalkozások, valamint a fogyasztók felé, a tárca támogatja a minőségi magyar élelmiszerek előállítását.

Feldman Zsolt kitért arra, hogy a magyar szakértelem képes a kiváló minőségű, piacképes élelmiszerek előállítására, a sertéságazatban pedig program indult a prémium termékek termelésére. Fontosnak nevezte a helyettes államtitkár a hazai húsipari és a vendéglátók közötti kapcsolat kialakítását, mert szerinte hozzáadott értéket jelent a gasztronómiában a jó minőségű alapanyagok használata.

Horváth István, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt programokért felelős miniszteri biztosa hangsúlyozta, hogy a sertéságazat stratégiai kérdés. Megismételte, hogy húsz évvel ezelőtt 10 millió sertést tenyésztettek az országban, 2012-re ez a szám 3 millió alá csökkent, a következő időszakban 6-7 millió sertés tartására szeretnék felfuttatni az ágazatot.

A miniszteri biztos úgy vélte, a Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy rendszer működtetése elősegíti, hogy az ágazat megfelelő minőségű terméket állítson elő. A 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklusban rendelkezésre állnak majd azok a források, amelyek az élelmiszer-feldolgozóipart, a minőségi élelmiszerek előállítását támogatják - tette hozzá.

Németh Antal, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke hangsúlyozta, hogy az általuk működtetett Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy szigorú feltételek mentén biztosítja a kiváló minőséget az ellenőrzött termékpályán.

Kérdésre válaszolva Orsolyák Zoltán elmondta, hogy 50 szálloda és vendéglátóhely jelezte részvételi szándékát a 15 millió forintból megvalósuló programban.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner