Terítéken a minőségi sertéshúsok és mangalica termékek

Hírek
Tipográfia

kmslogoKiváló minőségű sertéshúsok és mangalica termékeket kóstolhattak gasztronómiai szakemberek, szállodai beszerzők, és kereskedelmi vállalkozások a Magyar Gasztro Térkép Klaszter II. KMS Workshopján Baktalórántházán.

gt logóKis- és középvállalkozások Kiváló Minőségű Sertéshús (KMS) védjegyes készítményeit, illetve mangalica termékeit népszerűsítette gasztronómia szakemberek, szállodai beszerzők, illetve az őket ellátó kereskedelmi vállalkozások körében II. KMS Workshopján a Magyar Gasztro Térkép Klaszter. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baktalórántházán a Fenyves Szálloda és Konferencia-központban megrendezett szakmai program célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a kiváló minőségű magyar sertés- és mangalicahúsból készített ételekre, hogy azok minél több hazai étterem és szálloda választékában szerepeljenek.

A kormányzat támogatja a minőségi magyar élelmiszerek előállítását, ezen belül  stratégiai kérdésként kezeli a sertéságazatot - hangsúlyozta Horváth István. A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt programokért felelős miniszteri biztosa fontosnak nevezte a hazai húsipar és a vendéglátók közötti bizalmi kapcsolat kialakítását és erősítését. A miniszteri biztos úgy vélte, a Kiváló Minőségű Sertéshús-védjegy (KMS) rendszerének működtetése elősegíti, hogy az ágazat megfelelő minőségű terméket állítson elő. 20 évvel ezelőtt 10 millió sertést tenyésztettek az országban, 2012-re ez a szám 3 millió alá csökkent, a következő időszakban 6-7 millió sertés tartására szeretnék felfuttatni az ágazatot - emlékeztetett.
A 2014-2020-as európai uniós fejlesztési ciklusban rendelkezésre álló források 60 százalékát gazdaság fejlesztésére, azon belül a feldolgozó- és élelmiszeripari ágazat erősítésére lehet fordítani. Ebben az időszakban tehát rendelkezésre állnak a minőségi élelmiszerek előállítását támogató források – húzta alá. 

A KMS termékektől elvárt minőség és innováció jelentőségére hívta fel a figyelmet Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség elnöke. Míg Rápolthy István, a Magyar vendéglátó Ipartestületet regionális alelnöke, a Hajdúszoboszló melletti Tuba Tanya tulajdonosa a folyamatos ellátás érdekében a mangalica termékek előállításában szerepet vállaló kis tanyák és termelők összefogásának szükségességét és az egységes disztribúció fontosságát emelte ki. Kitért arra, hogy a mangalica átlagosan kétszer annyi idő alatt éri el vágó súlyát, emiatt drágább is a húsa. Lényeges ugyanakkor, hogy ezek az alapanyagok is eljussanak a felhasználókhoz minden időszakban.

A Mirbest Kft. 100 százalékban magyar tulajdonú meghatározó élelmiszerbeszállító cég, amely kiemelt feladatának tekinti, hogy a séfek igényeit közvetítse a termelők felé – mondta Májer András. A cég kereskedelmi vezetője a garantált minőség mellett az árértékarány jelentőségét hangsúlyozva kedvező trendnek nevezte, hogy a kis vendéglátóhelyektől a nagy szállodákig növekszik az igény a kiváló minőségi sertéshús iránt. A megfelelő minőségű alapanyag beszerzése során azonban a végtermék árát is be kell kalkulálni – emlékeztetett.

A KMS friss sertéshús (félsertés és darabolt áru) meghatározott márványozottsággal (karajmetszet) és sajátos, különleges íz és illatvilággal kell, hogy rendelkezzen. Ezen jellemzőknek a késztermékek minőségében is meg kell jelenni, azt hordozniuk kell – taglalta a KMS védjegyes termékek jellemzőit Dr. Németh Antal, a Vágóállat és Hús Terméktanács elnöke. Kiváló minőségű sertéshúsnak csak a Magyarországon született és az EU által engedélyezett összetevőket tartalmazó takarmánnyal etetett vágóállat húsa minősíthető. A takarmánynak 95 százalékban gabonaalapúnak, a kukoricának pedig GMO-mentesnek kell lennie. A rendszerbe csak egészséges és hozamfokozóval nem etetett sertések kerülhetnek be.
A rendszer működését és az auditálást a terméktanács a szántóföldtől az asztalig végzi. A védjegy használatát adott termékre csak akkor engedélyezik, ha a teljes termék-előállítási lánc megfelel a szigorú követelményeknek. 

Jóllehet a kormányzat a KMS programot nem kifejeztettem a mangalicára szánta, ám hamar tapasztalták, hogy a mangalica igazi húzónévként jelent meg és egyre nagyobb érdeklődés övezi ezt a haszonállatot, amelyből nemcsak Magyarországon, hanem a világ legtöbb helyén prémium termékek készülnek – hangsúlyozta a fajta megmentésében úttörő szerepet betöltő Tóth Péter. A Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke kitért rá: hosszútávon a nemzetközi rendszer része a mangalica, de mint prémium termék. A vidék szerves részeként hírünket viszi, ezáltal a magyar mezőgazdaságot, élelmiszeripart és gasztronómiát méltó helyére emeli. Fontosnak nevezte továbbá, hogy folyamatos kapcsolat és együttműködés legyen a résztvevő felek, a termelők, a kereskedők és a vevők kölcsönös előnyére.

A Magyar Gasztro Térkép Klaszter II. KMS Workshopján a Panyolai Pálinkák, a Bokod Hús, a Búzakalász 66 Kft., a Rege konzervgyár, a Kövér Tanya és a Tuba tanya biztosította, hogy legyen mit kóstolni, a Ford Haszongépjármű pedig ahhoz segítette hozzá a résztvevőket, hogy mindezeket legyen mivel hazavinni.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner