Húsvéti razziát tartanak az élelmiszerpiacon

Hírek
Tipográfia

Hetek óta járják az ellenőrök a boltokat, piacokat, előállító helyeket, és vizsgálják az állatszállító járműveket is: tizenhárom élelmiszervállalkozás tevékenységét korlátozni kellett.

Elsősorban az ünnepekhez kötődő termékeket vizsgálják, például a sonkát, a tojást, az édességeket, de nem maradnak ki a vizsgált áruk köréből a szezonális zöldségek és az alkoholos italok sem.

Az ellenőrzés első, március 1-je és 17-e között tartó időszakában 2600 ellenőrzést végeztek a szakemberek. Ezek több mint 50 százalékára a hiper- és szupermarketekben, szaküzletekben, vásárokon, piacokon, logisztikai központokban, kisebb részben az élelmiszer-előállítóknál került sor.

A feltárt szabálytalanságok miatt 68 alkalommal figyelmeztettek az ellenőrök, 91 esetben pedig bírságoltak, így több mint 37 millió forint összegű bírságot szabtak ki az ellenőrök. Tizenhárom élelmiszervállalkozás tevékenységét korlátozni kellett. Tavalyhoz képest emelkedett a higiéniai hiányosságok és a termékek nyomon-követhetősége miatti figyelmeztetés és bírság, viszont az eddigi tapasztalatok alapján javult a vizsgált termékek minősége.

A szakemberek eddig több mint 12 000 hazai és külföldi tételt ellenőriztek, amelynek 2,7 százalékát -  182,5 tonnányi és 15 millió forint értékű élelmiszert - kellett kivonni a forgalomból. Leginkább a fogyaszthatósági, illetve minőség-megőrzési idő lejárta miatt vontak ki termékeket.

A hatósági állatorvosok 315 állatszállítmányt, több mint 120 000 állat szállításának körülményeit vizsgálták meg: két alkalommal a gépjármű engedélyével, míg 3 esetben a szállító képesítési bizonyítványával volt gond – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, Zsigó Róbert az MTI-vel.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner