Ennyit a hungarikumról: Prágában fagyival töltik a kürtőskalácsot – videó

Hírek
Tipográfia

Míg Magyarország hungarikummá nyilvánította az édességet, és Romániával verseng azért, hogy levédesse az unióban, Prágában a fagylalttal továbbfejlesztett változata egyre népszerűbb.

Prágában is sok utcai árus süti az erdélyi székely csemegét, sőt street foodként a fagyis verzió is terjed, amiről az élményeit egyre több turista osztja meg különböző csatornákon.

A Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület egyébként korábban lépéseket tett annak érdekében, hogy a süteményt magyar termékként vegye nyilvántartásba az Európai Unió. 2015. december 3-án hungarikum lett. Azt azonban nem tudni, hogy ez hogyan érintheti majd a cseh trdelniket.

A Wikipédia szerint ugyanis ennek is nagy hagyománya van. A 16. században oszlott a süteménycsalád fejlődése három ágra. Az első ághoz azok a sütemények tartoznak, amelyekben megőrződött a fentebbihez hasonló, a dorongra csavarvonal alakban feltekert tésztacsík. Ezek közé tartozik a székely-magyar kürtőskalács, a szakolcai trdelnik és az ezzel lényegében azonos cseh-morva trdlo/trdelnice/trdelnik, valamint a kürtősfánk (vagy olajban sült kürtős).

 

 

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner