Széll Tamás: mi a vízilabdában vagyunk jók, a skandinávok a Bocuse d’Orban – villáminterjú

Hírek
Tipográfia

A Bocuse d’Or nemzetközi sajtótájékoztatója után a magyar induló ételéről igyekeztünk valamit megtudni, persze elég kevés sikerrel, hiszen ezek titkos részletek, de azért az kiderült, hogy a magyar döntő után Széll Tamás a fogásait jelentősen átalakította. Szulló Szabina bízik a fair-playben, lesz telefonos app is, mindenki szurkol és elégedett a szervezéssel.

Mivel már lezajlottak az országonkénti döntők, gondolom, megnézte, hogy a többiek mit főztek. Kit tart a legnagyobb ellenfeleinek?

Megnéztem, de ez a legkevésbé sem befolyásolt, mert mindig a verseny napja a döntő. Míg Magyarország jó a vízilabdában, addig a skandinávok jók a Bocuse d’Orban, és persze a világ éttermeiben is a csúcson vannak. Úgy gondolom, ha közéjük tudnánk beékelődni, az óriási siker lenne.

Egyelőre titkos az a menü, amivel a versenyen indul, de amióta kitalálta az eredeti koncepciót, sokat változott az étel?

A februári magyar döntőhöz képest egy sokkal kiforrottabb, harmonikusabb ételt fogunk készíteni, hiszen most már április van. Azért gyakorlunk két hónapja, hogy azt az ételt el nem felejtve, de már gyakorlatilag újat alkotva, olyan végeredményt érjünk el, amely megüti a nemzetközi mércét a versenyen. Nyomokban itt-ott felfedezhető az a látványelem vagy köretelem, ami a magyar döntőn szerepelt, de már rengeteg minden változott, és kiegészült.

Ezek gondolom titkos részletek…

Hát, nem nagyon szeretnék ezekbe belemenni. Sok olyan ételelem van, amely még titkos, hiszen minden ország védi a kis produktumát, hogy ne legyen plágium, és ne is értesüljenek a konkurens csapatok arról, hogy a másik éppen hogyan áll.

A fogás magyar alapanyagokból épül fel, hiszen ezúttal Magyarország adja a két fő összetevőt, de a magyar gasztronómiát is megjeleníti?

Persze, hiszen a versenynek ez alapkiírása is, hogy minden induló versenyző, valamelyest a saját országát is reprezentálja a versenyfogásával.

De gondolom ez ismét titkos részlet, amit nem árulhat el.

Így van.

Háromszoros szorzó az ízre

A sajtótájékoztató után Szulló Szabinával, Széll Tamás onyxbeli séftársával is beszélgettünk, aki a nemzetközi zsűriben Magyarországot képviseli. A séf szerint nem furcsa, hogy ilyen összefonódás van a magyar versenyző és a zsűritag között. Egyértelmű ugyanis, hogy Széll Tamásnak drukkol, de amennyiben a fair-play szabályai szerint játszanak, akkor csak a tányér a fontos. A külföldiek között sem különlegesség, hogy egy konyháról érkezik a versenyző országának zsűritagja.

Szulló Szabina szerint az értékelésnél az első benyomást természetesen a látvány jelenti, hiszen itt a külsőség egy fontos elem, amikor azt vizsgálják meg, hogy mennyire fogja meg, amit lát, illetve az mennyire eredeti. Az íz viszont a legfontosabb, amely háromszoros szorzóval szerepel a pontozáskor. A konyhai zsűri eddigre már pontozta a háttérfeladatokat, amelyben lényeges elem a csapatmunka, míg a nyersanyagok tisztelete és a technológiák ismerete is lényeges elem.

A sajtótájékoztatón egyébként az is kiderült, hogy az eddigi 12 európai helyett 11-re csökkentették a továbbjutási korlátot a 20 nevező közül, mert az ázsiai térségnek adtak még egy helyet az öreg kontinens kárára. Széll Tamás szerint azonban ez nem jelenthet számára gondot, mert ő úgyis úgy készül, hogy a korábbi brüsszeli kilencedik helyezésnél jobb eredményt kíván elérni.

Magyarország is vizsgázik

Széll Tamáson kívül a magyar alapanyagok is versenyben lesznek, hiszen az európai verseny fő alapanyagai magyarok lesznek (gímszarvasborjú, illetve a dunai kecsege és annak kaviárja), ami egyedülálló a verseny történetében, valamint a zsűri számára kínált borsor is kizárólag magyar tételekből áll majd.

A versenyen újdonság lesz továbbá, hogy a nagyközönség is belépőjegyet válthat a döntőre, így a szakmabeliek mellett ők is a helyszínen szurkolhatnak. A szervezők emellett ingyenesen letölthető mobilapplikációt is fejlesztettek a Bocuse d’Or Europe iránt érdeklődőknek.

Az eseményen a legnevesebb magyar séfeken kívül jelen volt Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, Szalay-Bobrovnicky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese, Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnökségi tagja, Marie-Odile Fondeur, a GL events Exhibitions Élelmezési szolgáltatási divízióvezetője, Florent Suplisson, a GL events Exhibitions Gasztronómiai események igazgatója, és Emmanuel Pruvost, a METRO értékesítési igazgatója, akiről kiderült, hogy remekül beszél már magyarul.

A hivatalos köszöntőkön túl a lényeg, hogy a külföldi szervezők nagyon elégedettek, a magyar fél képviselői pedig igen büszkék, és persze drukkolnak Széll Tamásnak. Az igazi hajrá viszont május 10-én és 11-én lesz a Sirha kiállításon a Bocuse d’Or európai döntőjén. Mi is drukkolunk.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner