Fiatal magyar diák került be a francia szakácsverseny élcsapatába

Hírek
Tipográfia

Czompa Fanny az első három helyezés valamelyikén végzett a posírozott halával, de hogy a dobogó melyik fokára léphet, az csak májusban Párizsban derül ki az eredményhirdetésen.

Czompa Fanny a BGE KVIK vendéglátás-szálloda szakirányos III. évf.-os hallgató az első három között végzett az Olivier Roellinger francia halas szakácsversenyen, melynek a témája a fenntartható fejlődés keretében felhasználható tengeri halak és tenger gyümölcsei voltak.

A korábban francia, majd spanyol versenyzőkkel megrendezett versenyt, idén első ízben 30 ország részvételével európai szintűre terjesztették ki és négy helyszínen bonyolították le.

A versenyző tavaly októberben jelentkezett és december 31-ig be kellett benyújtani a nevezést, melyben benne volt a profi és háziasszonyi receptleírás, anyaghányad négy adagra, valamint a versenyre tervezett ételek fotói.

Czompa Fanny fél éve készült a versenyre és április 20-án megnyerte a Magyarország számára kijelölt helyszínen Lengyelországban megrendezett versenyt, ahol észak és kelet európai versenyzők vettek részt. A professzionális recept szerinti étel elkészítésére két és fél óra, míg a házi asszonyira fél óra állt rendelkezésre.

A profi étel: Posírozott óriási laposhal és fokhagymás tigrisgarnéla spenótos gnocchival, zöldségcsigákkal és citrusos mártással.

A háziasszonyi: Posírozott óriási laposhal curry és metélőhagyma ízesítésű burgonyapüré, citrusos mártással.

A versenyző ezzel az eredményével bekerült a Tengeri halak és Tenger gyümölcsei Szakácsok Nemzetközi Csapatába.

Felkészülésében segített Tischler Petra, a Costes Downtown sous chefje, aki hat évvel ezelőtt végzett BGE-n, Laurent Lemal a francia 2015 Bocuse d’Or győztese, Hidvégi Hedvig, Balog Siposné Szőcze Anikó és Dr. Sándor Dénes.

A halat és a tigrisgarnélát szponzorálta Palotás Péter, aki a halfilézési gyakorlás lehetőségét is biztosította.

Az ünnepélyes eredményhirdetés május 8-án Párizsban lesz az UNESCO székházában az Óceánok Világnapján, ahol kiderül, hogy Fanny hányadik helyen végzett. 

Az első helyezetteket meginvitálják egy vacsorára és egy éjszakára Relais & Châteaux egyik egységbe és a négy regionális győztesnek megszerveznek egy találkozót a tengeri halak és tenger gyümölcseivel foglakozó szakemberekkel – derül ki a BGE KVIK közleményéből.

 

 

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner