A Falatozz.hu országos ételrendelő portálon év eleje óta 40 étterem csatlakozott a Falatozz Zölden! programhoz. A megrendelők az online vásárlás során kiválaszthatják a környezettudatos vendéglátóhelyeket, illetve, hogy milyen csomagolásban kérik az étel kiszállítását.

A Falatozz.hu országos ételrendelő portál Falatozz Zölden! kezdeményezéséhez csatlakozott vendéglátóhelyeknél a megrendelt ételeket környezetbarát, teljesen lebomló és komposztálható csomagolásban is rendelhetik a felhasználók, beleértve a dobozokat, poharakat, evőeszközöket és a zacskót egyaránt.

A programhoz az elmúlt fél évben 40 étterem csatlakozott, és a portál felhasználóinak 45,4%-a már rendelt ételt lebomló csomagolásban. Összességében egyelőre a portálon online vásárolt ételek 20%-át kérik öko-csomagolásban, ennek oka, hogy sok étteremben még nem elérhető az összes ételkategória csomagolása lebomló változatban. A kezdeményezésnek ugyanakkor nem csak környezetvédelmi szempontból vannak előnyei: a résztvevő vendéglátóhelyek forgalma 15-20%-kal nőtt a csatlakozás óta.

A Falatozz Zölden! programban résztvevő éttermek mind ellenőrzött növényi alapanyagokból készült, maradéktalanul lebomló csomagolóanyagokat használnak, amelyek komposztálhatók és újra feldolgozhatók. A papírból vagy hullámkartonból készült – illetve a zsír- és vízálló biopolimer bevonattal bevont – termékek átlagosan 3-12 hónap alatt, a cukornádrost tányérok és dobozok ennél is gyorsabban, legfeljebb fél év alatt, a fa alapú evőeszközök pedig körülbelül 3-36 hónap alatt bomlanak le.