A magyar borászok kiemelkedő szaktudásukkal és elkötelezettségükkel, valamint az ország kedvező elhelyezkedésének és adottságainak köszönhetően kiváló minőségű borokat készítenek - mondta Nagy István agrárminiszter kedden, a 2019. évi Országos Borverseny ünnepélyes díjkiosztóján, Budapesten. 

    Nagy István a szaktárca közleménye szerint kifejtette: a borfogyasztás mélyen gyökerezik a magyar kultúrában, a megtermelt borok döntő többségét az országhatáron belül fogyasztják el. A felnőtt magyar borkedvelők fele havonta, egyötödük hetente legalább egyszer fogyaszt bort. 
    A miniszter kiemelte, hogy Magyarország bortermelése tavaly az ötéves átlagot tekintve 21 százalékkal emelkedett. A kormány stratégiai fontosságúnak tartja a szőlőültetvények telepítését és megújítását - hangsúlyozta. A tárca kiemelt figyelmet fordít a borszőlő ültetvények telepítésére, amelyhez tavaly február óta elérhető a támogatási pályázat 4 milliárd forintos keretösszeggel. 
    Jelentős eredménynek nevezte, hogy a vidékfejlesztési program keretében már több mint 500 borászat részesült közel 35 milliárd forintos támogatásban, amit elsősorban borászati gépek, technológiai berendezések beszerzésére fordíthatnak a termelők. 
    Az Agrárminisztérium januárban megnyílt újabb, mintegy 50 milliárd forintos keretösszegű, élelmiszerfeldolgozást támogató programján belül 10 milliárd forintot különítettek el a borászati üzemek fejlesztésére. Már közel 400 kérelmet nyújtottak be, melyek közül az első körös döntések a nyár végén, ősz elején várhatók. Ennek köszönhetően több száz hazai borászat számára nyílik ismét lehetőség versenyképessége javítására - mondta a miniszter. 
   

 Az Országos Borverseny legeredményes borászata az idén egy nagy aranyéremmel, hat aranyéremmel és két ezüstéremmel a Koch Borászat lett a Hajós-Bajai és Villányi borvidékről. 


    A díjakat Nagy István agrárminiszter, a rendezvény védnöke, Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és a Borverseny elnöke, valamint Frittmann János, a HNT szakmaközi ügyekért felelős alelnöke, egyben a verseny bírálati rendezvényének otthont adó Kunsági borvidék elnöke adták át.
    

Légli Ottó elnök a HNT közleménye szerint köszöntőjében kiemelte: a hazai borásztársadalom meghatározó szakmai rendezvénynek tekinti az Országos Borversenyt, ezt bizonyítja, hogy évről évre nő a nevező borászatok és a nevezett tételek száma, utóbbi 2013-hoz viszonyítva közel megháromszorozódott.

 

 

mti