Bocuse d’Or: este vége lesz az esélylatolgatásnak

Hírek
Tipográfia

Az első napon a főbb vetélytársakkal együtt főzött a magyar csapat, szerdán érkezik az ugyancsak esélyes Egyesült Államok. Széll Tamásék elégedettek, mi is büszkék lehetünk, akármi lesz a végeredmény.

A legkomolyabb ellenfelek kedden már velünk együtt szerepeltek. A csúcsgasztronómiával foglalkozó Fine Dining Lovers a norvég, a holland és a svéd csapat ételeit részletezi, míg az Európa-bajnok Széll Tamást éppen csak megemlíti. Ezzel szemben a norvég csapat edzője Magyarországot említi elsőként a legkeményebb ellenfélnek Franciaország, Finnország, Svédország és az Egyesült Államok mellett. Több helyszínen lévő tudósító számolt be elismerően a japánok teljesítményéről, így ők is az esélyesek között lehetnek.

Magyar Bocuse d’Or Akadémia / Fekete Antonio Designfood 

Az esélylatolgatásnak a 18 órakor kezdődő eredményhirdetés fog véget vetni, amikor is kiderül, hogy milyen helyezést is  ért el a magyar csapat. Annak alapján azonban, amit láttunk, nagyon meggyőző volt a teljesítményük, gyönyörűek és elegánsak voltak a tál és a tányérok is. Emellett azt is tudjuk, hogy elégedetten fejezték be a munkát, nagy hiba tehát nem lehetett. Mi tehát büszkék lehetünk rájuk, akármi is lesz a zsűri döntése, akik között olyan élő legendák vannak mint a Bocuse d'Or tiszteletbeli elnöke, Joël Robuchon vagy Thomas Keller, az amerikai csapat vezetője.


Magyar Bocuse d’Or Akadémia / Fekete Antonio Designfood 

„A mind fizikailag, mind lelkileg megterhelő, minden mozdulatában összepróbált, óramű pontossággal zajló csapatmunka során a magyar versenyzőknek sikerült véghezvinniük a többhetes felkészülés során kialakított elképzeléseiket, és mind a két kompozíciót magas színvonalon, a rangos nemzetközi zsűri elvárásainak megfelelve kivitelezni.” – közölte a Chef&Pincérrel a Magyar Bocuse d’Or Akadémia Egyesület.

A tálalás utolsó pillanatairól a legbenfentesebb magyar blogger és műsorvezető Jókuti András készített videókat, amelyeket a Világevőn lehet megnézni.

Az idei verseny során különösen fontos elvárás a nemzeti karakter megjelenítése a tál és a tányér témájában. A hazai csapat ezt a magyar gasztronómiai kultúra egyik tradicionális elemének, a savanyításnak jelentős használatával, illetve a magyar erdő hangulatának és alapanyagainak beemelésével kívánta érvényre juttatni, amit maradéktalanul sikerült is megvalósítaniuk. Ennek megfelelően került a „Gyökerek és levelek alatt” elnevezésű vegán témába többek között tokaji bor, tokaji ecet, tökmag, savanyított erdei medvehagyma, zeller, magyar szarvasgomba és paprika, míg a „Magyar téli erdő” fantázianevű húskompozícióba a tokaji furmint és aszú, mangalica sonka és szalonna, kacsamáj és savanyított gyökérzöldségek.

Magyar Bocuse d’Or Akadémia / Fekete Antonio Designfood 

A kétévente megrendezett világverseny szabályai szerint 5 óra 35 perc állt rendelkezésükre, hogy elkészítsék a két fogást, a bresse-i csirkéből készült húsételt és a vegán tányértémát, amelyhez több mint 140 növényi összetevőből válogathattak a felkészülés során. A versenynap erősségét mutatja, hogy a 24 döntős csapatból a kedden porondra lépő 12 között kaptak helyet a hét alkalommal győztes franciák, az ötszörös győztes norvégok, illetve a számtalan alkalommal a dobogón végző svéd és dán csapatok, vagy épp az utóbbi években a gasztronómiai érdeklődés középpontjába került Japán is.

Az eseményeket a neten itt is lehet követni, de a budapesti Hold utcai piacon lévő szurkolói központban is, ahol folyamatos közvetítést láthatnak az érdeklődők. A piac szerdai hosszított nyitva tartása lehetővé teszi, hogy 18 órakor az eredményhirdetést is közvetítsék, szombaton pedig egy záróeseményt is tartanak, amelyen Széll Tamás és csapata is megjelenik.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner