Muzsikáló Magyarország 2018 címmel írt ki pályázatot turisztikai szempontból frekventált helyszíneken működő vendéglátó helyiségek számára a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza az éttermi cigányzene hagyományainak támogatására és népszerűsítésére.

A program kibővítésével idén 16 helyszín, nyolc vidéki és nyolc budapesti étterem kap majd lehetőséget arra, hogy cigányzenekart foglalkoztasson - mondta el Kelemen László, a Hagyományok Házának főigazgatója a pályázatot ismertető pénteki sajtótájékoztatón Budapesten.

Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott kiemelte, hogy a pályázat elsődleges célja a cigányzene mint innováció bevezetése újabb helyszínekre a hagyományos helyek támogatása mellett.

Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a műfaj több száz éven keresztül működött, most azonban vissza kell hozni a köztudatba, ezért nagy előrelépésnek nevezte az idei pályázat kibővítését.

A nyertes pályázók lehetőséget kapnak arra, hogy május 19. és augusztus 20. között, a hét hat napján, minimum három órában 4-5 fős cigányzenekart foglalkoztassanak. Pályázatot minimum 30 vendég fogadására alkalmas vendéglátó egységek tulajdonosai, működtetői nyújthatnak be.

A program szakmai vezetője Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezetője. A zenészek tiszteletdíját a Hagyományok Háza a muzsikusokkal egyedileg kötött megbízási szerződés alapján, az abban foglaltak szerint közvetlenül a muzsikusok részére fizeti meg, az éttermek nem részesülnek támogatásban.

A pályázati felhívás a Hagyományok Háza honlapján olvasható, a jelentkezéseket április 25-ig lehet benyújtani. A pályázatokat Radics Ferenc, Sántha Ferenc, Déki Lakatos Sándor és Kerényi Imre bírálja el.