Ramennel csökkentenék a balesetek számát Japánban

Hírek
Tipográfia

A rendőrség éttermi kedvezménnyel kívánja rávenni az idős embereket Japánban, hogy hagyjanak fel a gépkocsivezetéssel, mivel egyre szaporodik az általuk elkövetett balesetek száma.

A szigetország középső részén fekvő Ajcsi prefektúrában múlt héten indult rendszerben ha egy idős ember megválik jogosítványától, az egyik étteremlánc 176 egységében jogosult lesz arra, hogy olcsóbban kapja meg a japán nemzeti ételt, a rament. A prefektúrában bevezettek más ösztönzőket is, például kedvezményes fürdőbelépőket, alacsonyabb taxi viteldíjakat, kedvezményeket a fodrásznál, patikákban. Tokióban a jogosítványról lemondók a busz- és taxiviteldíjnál jogosultak kedvezményre.

A kezdeményezést az után indították útjára, hogy Abe Sinzo kormányfő hatékony lépéseket követelt a 74 év fölöttiek által okozott, gyakran fatális balesetek visszaszorítása érdekében.

Japánban az elmúlt években csökkent a közúti balestek száma, ám a 75 év fölöttiek által okozott balesetek aránya 7,4 százalékról 12,8 százalékra nőtt egy évtized alatt a japán renderőség adatai szerint - adta hírül a The Guardian brit napilap honlpja.

Számos baleset oka, hogy a gépkocsivezető a gázpedálra lép a fék helyett, felhajtáskor ellenkező irányban autózik az autópályákon. Ezek a balesetek halálos kimenetelűek is lehetnek: novemberben egy 83 éves gépkocsivezető véletlenül gázt adva elütött két gyalogost, akik meghaltak. Októberben egy 87 éves sofőr iskolába tartó diákokba hajtott bele, megölve egy hatéves fiút.

Japán 127 millió lakosának több mint egynegyede 65 évnél idősebb, ez az arány 2060-ra 40 százalékra emelkedik. (MTI)

 

 

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner