Hamburgerként és steakként is megkóstolhatjuk a magyar wagyut

Hírek
Tipográfia

A Japánból indult szupermarha magyar tenyésztői a Zing új hamburgerezőjét látják el a márványozott umamiízben gazdag hússal. A megnyitón a nagy „sajtbureszháború” végére is pont kerülhetett.

Új éttermet nyitott a Zing a Nádor utcában, és ebből az alkalomból egy rendkívül exkluzív ajánlattal is előrukkolt. A burgerezőkben a világ egyik legízletesebbnek tartott marhahúsából, wagyuból is készítenek húspogácsákat, a limitált Wagyu Burgert januárig lehet megkóstolni. Emellett steakeket is készítenek majd, és külön vacsora menüvel is várják az ínyenceket.

Árad az umami

Bár a magyar wagyu nem olyan márványozott, mint a japán eredeti kobei, de az ízéhez a több itthon kapható steak nem is hasonlítható. Az igen lágy kötőszöveti részek és zsírhártyák ugyanis árasztják magukból az ötödiknek nevezett ízt, az umamit, amit legegyszerűbben talán a parmezán sajt aromájával lehetne leírni, de ugyanúgy megtalálható a paradicsomban és a szárított tengeri algában is. A hamburger is igen finom volt, hiszen úgy omlott szét a hús ahogyan az illik egy jó harapás során, de a sajtkeverék, amit a szendvicsbe tettek kecskesajtot is tartalmazott, így a hús ízét egy kicsit eltérítette a bárányos-kecskés íz felé. A steak azonban mind rostélyos, mint feketepecsenye formájában felejthetetlen volt. Bár Takács Lajos séf szószai igazán frappáns kiegészítők voltak a füstös fűszeres paradicsomízzel és az enyhén wasabis krémmel, de a legfinomabb akkor volt, ha mindössze pár szem sókristályt helyeztünk a hússzeletre.

A japán wagyu marhákat eredetileg igavonó állatként tartották. A nagy megterhelés miatt az állatok extra zsírtartalékot növesztettek az izom közé, ezért a húsúk sajátosan márványozott, omlós és nagyon ízletes.

Hazáján kívül Ausztráliában és az Egyesült Államokban is népszerű, Európában viszont meglehetősen kicsi az állománya, és csak nagyon nehezen elérhető. Hazánkban Zichy Mihály és Nagygyőr Árpád foglalkozik a wagyu marhák tenyésztésével, és ugyan szakéval nem masszírozzák az állatokat, 30 hónapig speciálisan összeállított takarmánnyal etetik és szabadhoz közeli tartásban nevelik őket Ófalu közelében.

Mindig fontos volt számunkra, hogy a hazai mezőgazdaság csúcstermékeit használjuk az ételek elkészítéséhez. A wagyu a legjobb minőségű hús, ami jelenleg kapható a magyar piacon, ezért semmiképp nem szerettük volna kihagyni a kínálatból” – mondta el Susánszky Ádám, a Zing Burger tulajdonosa és ügyvezetője.

Egy sajtburesz utóélete

A Zing Nádor utcai megnyitóján az is kiderült, hogy Kenderesi „Sajtburesz” Tamás végül csak letette egy hamburgerező mellé a voksát, hiszen a grillezőn lévő piros szalag átvágásával szimbolikusan az olimpiai bronzérmes úszó nyitotta meg a helyet.

Ez azután különösen érdekes, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság bejelentette: pert fontolgatott amiatt, mert szerinte megsértették Kenderesi Tamás úszó személyiségi jogait azok a Facebook-posztok, amelyeket a Zing Burger és a Burger King gyorsétteremláncok raktak ki a sajtbureszes nyilatkozata után. A két hamburgerlánc korábban Facebook-posztban gratulált miközben Kenderesi nevének és fotójának használatához nem volt joguk, hiszen a főszponzor egy versenytársuk volt, a McDonald's – írta meg a Kreatív.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság irányelve, kiegészítve a sportolók reklámcélú megjelenéseire vonatkozó szabállyal, kimondja, hogy az olimpiát megelőző 9. naptól az olimpiát követő 3. napig csak az olimpia főszponzorai használhatják fel kampányaikban a sportolók nevét. Most azonban már bőven az olimpia után Kenderesi szabadon állhat a Zing mögé hamburgert sütni és enni is.

„Ha egy szóval kell összefoglalnom, hogy milyen volt beleharapni az ország első Wagyu Burgerébe, csak azt tudom mondani, hogy hihetetlen. Teljesen új dimenzióba helyezte a hamburger fogalmát, mert maga a hús nagyon különleges, és elképesztő ízélmény. Az biztos, hogy fogok még ilyet enni” –nyilatkozta Kenderesi Tamás a burgersütés után.

 

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner