14 kilo szarvasgombával bukott le egy illegális gyűjtögető

Étel
Tipográfia

A rendőrök nagy mennyiségű szarvasgombát foglaltak le egy férfitól, aki idomított kutyák segítségével szedte a gombát olyan területről, ahova nem volt engedélye. Magyarországon 2013-tól kezdődően, a triflagyűjtők csak vizsgával, az illetékes erdőgazdálkodó írásbeli engedélyével szedhetnek szarvasgombát.

A Sarkadi Rendőrkapitányság rendőrei Mezőgyán külterületére vonultak szerdán reggel, mert bejelentés érkezett arról, hogy valaki engedély nélkül szarvasgombát szed. A járőrök egy személygépkocsit találtak az egyik erdős rész melletti bekötő úton, amelynek közelében félre húzódtak és bevárták az autó tulajdonosát - derül ki a rendőrség közleményéből.


Fotó: Police.hu

A férfi rövid idő múlva két gombaszedésre idomított kutyával és egy zsákkal érkezett a kocsijához. L. József elmondta, hogy nincs olyan engedélye, amely alapján azon a területen szarvasgombát gyűjthetne.

A rendőrök ellenőrizték a zsákot és a személygépkocsit, amelyekben nagy mennyiségű nyári szarvasgombát találtak. Az 53 éves debreceni férfit előállították a Sarkadi Rendőrkapitányságra, akit a nyomozók lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgattak ki. A közel 14 kilogramm súlyú szarvasgombát lefoglalták és visszaadták a szedésére engedéllyel rendelkezők részére.

Magyarországon 2013-tól kezdődően, a triflagyűjtők - és a kereső kutyák, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló jogszabályok alapján csak vizsgával, az illetékes erdőgazdálkodó írásbeli engedélyével gyűjthetnek. Kötelezően előírt a gyűjtőnapló vezetése, kivéve annak, aki saját tulajdonú erdejében és naponta legfeljebb 20 dekagramm vagy pedig három darab földalatti gombát gyűjt. A triflakereső kutyát elektronikus azonosítóval kell ellátni, egy gyűjtő egyidejűleg legfeljebb két kutyával dolgozhat. Tilos a gyűjtésnél az erdőn a termőhelyet megbolygatni, a megtalált gombát legfeljebb egy 5 centiméter széles eszközzel lehet felszedni, tilos a trifla fészket betemetetlenül hagyni, vagy azt nem az ott kitermelt talajjal betemetni. A magyar szarvasgombász törekvéseket az Első Magyar Szarvasgombász Egyesület koordinálja, a Magyar Szarvasgomba Szövetség, pedig a tagszervezeteket fogja össze és kapcsolatot tart a nemzetközi társszervekkel.

Az etikus gyűjtés alapvető szabálya, hogy képzett kutyákkal történjen, mert csak úgy garantálható az, hogy csak az érett gombát szedjük ki és a piacképtelen, éretlen és ezáltal értéktelen termőtestek a földben maradjanak. A gyűjtés esetében nagyon fontos az is, hogy a lehető legkisebb talajzavarással történjen a termőtestek kiemelése, hogy a micéliumszövedék a lehető legkevésbé sérüljön meg a szarvasgomba telepen

Szarvasgombát csak az a személy gyűjthet, aki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szervezésében a hatósági jellegű képzést eredményesen elvégezte. A tanfolyam elvégzése azonban csak az egyik feltétele annak, hogy valaki triflász lehessen. Csak az Országos Erdőállomány Adattár erdőgazdálkodói nyilvántartásban szereplő erdőgazdálkodó hozzájárulásával, engedélyével gyűjthető a földalatti gomba, ő jogosult ugyanis meghatározni az erdei haszonvételek gyakorlásának feltételeit. Magyarországon a földalatti gombák gyűjtésére vonatkozó hatósági jellegű képzést az Első Magyar Szarvasgombász Egyesület és a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesülete tarthat.

hírlevélfeliratkozás

newsletter

tork

Chef pincer banner