2019-ben az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete (ÉTREND) nyolcadszor rendezte meg, a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola és a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai partnerségével az OKÉS Országos Közétkeztetési Szakácsversenyt, melyre az ország minden tájáról, így a teljesség igénye nélkül Keszthelytől-Kurityánig, Vattától-Csurgóig érkeztek nevezések.

A május 25-ei döntőben az első fordulóból továbbjutott 12 csapat mérte össze tudását.

A verseny fővédnökei:
• Dr. Nagy István, Agrárminiszter
• Dr. Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese

A verseny kiemelt célja az ételek modernizálása mellett az ellátási lánc rövidítése, a fenntartható gasztronómia társadalmi jelentőségének fókuszba állítása volt. Az idei év mottója is erre a tematikára épül: „Táplálékérzékenység a közétkeztetésben”.

A döntőben a csapatok feladata a magyarországi realitásoknak megfelelő, nagy adagszámban elkészíthető, étvágygerjesztő, kiváló ízharmóniájú három fogásos menük lefőzése volt. A menüket egy reálisan alacsony nyersanyagnormából (nettó 350 Ft/fő) kellett elkészíteni.

A döntőben kiválóan megmutatkozott a hazai szakemberek kreativitása, amit befolyásolt a verseny során készülő ételek kötelezően felhasználandó alapanyaga a <közétkeztetésbe csak akadozva kerülő> vadhús és a Naszálytej Zrt. Magic Milk Laktózmentes BIO tej 1,5%.

A verseny tisztaságát mutatja, hogy a zsűri nem ismerhette meg a versenyzőket, „vakon”, csak az ételeket bírálták. A szervezők így érték el, hogy az értékelésénél kizárólag az étel számítson és a zsűrit semmi ne befolyásolhassa.

A díjkiosztó ünnepségen felszólalt a szervező Egyesület elnöke, Asztalos István, aki köszöntőjében:
„Örömmel láttam, hogy a közétkeztetési szinte teljes spektrumát meg tudtuk szólítani, így ez egy hatalmas rangú, de reális verseny lett, ami egy szakmai szervezet életében komoly visszajelzés.”

Továbbá felhívta a figyelmet arra is, hogy:
„sokszor indokolatlanul a háttérbe szoruló közétkeztetési dolgozók, nagyon fontos munkát végeznek, hiszen naponta nagyjából kétmillió ember étkeztetéséről gondoskodnak, éppen ezért sem lehet mindegy a felszolgált ételek minősége, ugyanis az étkezés minősége a jövő záloga is egyben. Örülök, hogy a szakmai versenyünkön a külcsín helyett a belbecs számított, amihez azért ragaszkodtam, mert a jövő vendége a mai gyermekekből nő ki, így az ízlésük fejlődését, tudatosságuk kialakulását szakmai szervezetként támogatnunk kell. De biztosak lehetünk benne, hogy ennek a missziónknak van egészségmegőrző hatása is.”

Meghívott vendégként jelen volt Farkas Bertalan űrhajós is, aki hangsúlyozta:
„Éppen 39 évvel ezelőtt (1980. május 26-án, indult a világűrbe a Szojuz–36 űrhajó fedélzetén- a szerk.) épp úgy izgultam, mint ma Önök ma reggel, akik a verseny döntője előtt álltak. Az én akkori és az Önök mai teljesítménye épp úgy kiemelkedő, mert mindenkinek a legjobbját kellett nyújtania. Mégis a különbség, hogy Önök a mindennapjaikban is fantasztikus munkát végeznek, amihez csak gratulálni lehet.”

Beszédét stílusosan zárta, ugyanis „kozmikus jó egészéget” kívánt mindenkinek.

Asztalos István bejelentette, hogy hamarosan meghirdetik és 2020-ban is megrendezik az OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsversenyt, ami már a kilencedik lesz.


A verseny végeredménye:

I. helyezett: Bihari Egyesített Szociális Intézmény - Erdelicsné Kelemen Valéria és Gulácsi Attila

II. helyezett: P.Dussmann Kft. – Szentesi Kórház - Dimák Árpád és Horváth János

III. helyezett: Vattai Tündérkert Óvoda és Konyha - Kókáné Pásztor Éva és Micsik Adrienn

Junior zsűri különdíj:
• Debreceni Reménysugár Gyermekotthon - Bereczki Enikő Ilona és Szabó Tünde

Oldalas magazin különdíj:
• Pannon Menza Kft. (GasztVitál csoport) - Pákozdi Norbert és Krausz András

Legszebb tálalás különdíja:
• Eurest Étteremüzemeltető Kft. - Molnár Tóth Éva és Bartos Péter

Leghigiénikusabb csapat különdíja:
• Csongrád megyei Gesztenyeliget otthon - Libor Zoltán és Varga Sándor

Gastro Group Különdíj:
• Hunguest Hotels Zrt. Galyatető - Simon András és Fodor Szabolcs
• Gazdasági Ellátó Szervezet Keszthely - Csirke Zsuzsanna és Sztaracsek József

Egészséges Táplálkozásért Egyesület különdíj:
• Csongrád megyei Gesztenyeliget otthon - Libor Zoltán és Varga Sándor
• Vattai Tündérkert Óvoda és Konyha - Kókáné Pásztor Éva és Micsik Adrienn

 


A döntőbe jutott csapatnevek a következők:

• Hunguest Grandhotel csapata
• Földváry konyha Vác
• Debreceni Reménysugár Gyermekotthon
• Eurest Budapest
• GasztVitál 1. csapata
• Gumi-Sztárcsirkék
• Kurityáni Községi Konyha
• Szentesi friss legénykék
• Fincsi Team
• Tündérkert csapat
• BESZI Morgósok
• CSVG KFT. Csurgó

A OKÉS Országos Közétkeztetési szakácsverseny szakmai zsűrijének tagjai a következők:
• Endrédi Zsolt a szakmai zsűri elnöke, Mesterszakács. Az art’otel Budapest konyhafőnöke
• Ács Lajos Mesterszakács, a dunabogdányi Forgó étterem konyhafőnöke
• Gyetvai György Konyhafőnök, Király 100 – Gastro Corner
• Hortobágyi Péter szakácsinstruktor, Közétkeztetési európai bajnokság bronzérmese
• Szappanyos Viktor: Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének alelnöke
• Déryné Ly. Zsuzsanna Mesterszakács, Danubius Hotel Gellért
• Várhelyi Miklós Szakács szakoktató, Olimpia bajnok, Venesz-, és Aranysapka díjas mesterszakács
Gyermek zsűri:
• Pimvicska-Danyi Lara (8 éves)
• Canizzo Benedetta (15 éves) a Dobos C. József szakiskola tanulója, az “OKÉS” szakácsverseny gyerekzsűrijének elnöke
• Pimvicska-Danyi Botond (10 éves)
• Gyuris Botond (10 éves)

Szakmai partnerek:
• Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH)
• Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola
• Egészséges Táplálkozásért Egyesület;
• Biokontroll Hungária Kft.;
• Biokultúra szövetség.

A verseny támogatói:
• Aviko;
• Friedmann csoport
• Helit Kft;
• Mirbest
• Naszálytej Zrt.
• Ni-Ka Cafe
• Oldalas magazin