A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2017-ben Szegeden a Virág Cukrászdában tartotta meg a jubileumi huszadik Év Fagylaltja versenyt.

Az Év Fagylaltja versenyre 95 fagylalt nevezett. Idén kötelező íz nem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának. Az Év Fagylaltja versenyen fagylaltjait három kategóriában tizenöt fős szakmai és hat fős közönségzsűri pontozta.A szakmai zsűriben cukrászmesterek értékelték a fagylaltokat, míg a közönségzsűriben hírességek kaptak helyet.

A cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenyében olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.

Az aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese Eszenyi Ferenc lett a balmazújvárosi Centrum Fagyizóból. A fagylaltjának neve: Mascarpones túrókrém sós karamellel. Az ezüstérmet A napfény íze nyerte a győri Amaretto Fagyizóból, míg a bronzérmes az Azték arany lett a dunaföldvári Tóth Cukrászdából.

A II. kategóriában az alapanyaggyártók, -forgalmazók versenyében az arany a budaörsi Nectar Kft.-t illette a Krémsajt fagylalt sós-tejkaramellával és sült almával elnevezésű desszertjükért, az ezüstöt a rábapatonai Ikrényi mézes napsugár fagylalt vitte a Tutti Élelmiszeripari Kft.-től, míg a bronzt a budapesti KEN Carpathia Kft.. A fagylaltjuk pedig a Mézes krémes feketeribizlivel volt - derül ki a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete közleményéből.

Ezen kívül még több kategóriában kiosztottak díjakat:

„M” kategória: „Mentes” fagylalt, azaz „hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt” kategória, szabadon választott ízben.

  • Arany: Paleo feketeribizli fagylalt – Erdélyi Balázs (Frer Cukrászda, Budapest)
  • Ezüst: Banános málna – Kirschner Zoltán (Gelato Italiano Kft., Környe)
  • Bronz: Sós pisztácia pirított magvakkal – Eszenyi Ferenc (Centrum Fagyizó, Balmazújváros)

Kézműves Fagylalt Nívódíj győztese:

  • Eszenyi Ferenc (Centrum Fagyizó, Balmazújváros)

Közönségdíjas:

  • Barackos túrós pite fagylalt – Csap Szabolcs (Andretti Cukrászda, Budaörs)

„I Love SZEGED” díjas fagylalt:

  • Narancsos-bazsalikomos csokoládé – Jóri-Hegedűs Szilvia (Diamante Fagyizó, Sóskút)

Nyitókép: Facebook / Centrum Fagyizó Balmazújváros